De Nederlandse speurhonden in Beiroet
NOS Nieuws

Zoektocht Beiroet: 'Het lijkt erop dat iedereen in de haven al is gevonden'

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR zocht vandaag voor de tweede dag op rij naar slachtoffers van de explosie in Beiroet. Bij de zoektocht door het puin in het havengebied hebben zij tot nu toe geen slachtoffers gevonden. Dat is waarschijnlijk goed nieuws: "Het lijkt erop dat iedereen die daar lag, al door de lokale diensten is gevonden", zegt woordvoerder Jop Heinen, die met het reddingsteam in de Libanese hoofdstad is.

Bij de werkzaamheden gingen vanochtend voor het eerst acht speurhonden mee. De speciaal getrainde dieren werden woensdag samen met het team van 63 man overgevlogen uit Nederland. De dieren werden met speciaal vervoer naar de haven gebracht. De hulp van de honden is belangrijk, omdat het team dankzij de speurhonden kan uitsluiten dat er nog slachtoffers onder het puin liggen.

De dieren zijn getraind om "aan te slaan op de geur van levende mensen", zegt Heinen. "Ze zijn een ongekende luxe om bij je te hebben." De dieren worden een voor een het gebied in gestuurd. Als ze sporen van overlevenden detecteren, laten ze dat aan het team merken. De honden worden afgewisseld omdat het in Libanon erg heet is. "We moeten ze voldoende rust geven. Daarom is het fijn dat ze er alle acht zijn."

Op beelden van de explosie is te zien dat het havengebied, waar de massa explosieve ammoniumnitraat lag opgeslagen, grotendeels is verwoest. Van de loodsen staan enkel nog de metalen structuren overeind: de rest is puin.

Gisteren kwam de USAR tot op honderd meter van de plek van de explosie. Toch is het gebied waar het team momenteel zoekt "redelijk overzichtelijk", zegt Heinen. "We worden ook ingezet in gebieden waar een aardbeving heeft plaatsgevonden. Dit is beter te overzien." Ook hulpploegen uit andere landen zoeken mee. De haven is door de teams opgedeeld in verschillende gebieden. Ieder land kamt een ander gebied uit.

Eigen spullen mee

De USAR heeft tien ton aan materiaal bij zich waarmee het tien dagen zelfvoorzienend kan werken. Het gaat onder meer om tenten, maar ook waterzuiveringsinstallaties en satelliettelefoons. Het team bestaat uit vrijwilligers die in Nederland bij defensie, de ambulancedienst, de politie en de brandweer werken. Ook een arts is meegevlogen.

Vandaag werd ook een ploeg reddingswerkers naar de Nederlandse ambassade in de stad gestuurd. Die ligt niet in puin, maar er is wel veel schade. De hulpverleners ondersteunen het ambassadepersoneel met puin ruimen en spullen veiligstellen. Heinen sluit niet uit dat de volledige ploeg van de USAR uiteindelijk bij de ambassade gaan helpen of elders in de stad gaat zoeken. Dat hoort het team vanavond. Hoelang het zoekteam in Libanon blijft, is nog niet duidelijk.

Bekijk de eerste beelden van het zoekteam in Libanon:

Eerste beelden van Nederlands reddingsteam in Beiroet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl