NOS Nieuws

'Helft jonge artsen denkt weleens aan stoppen door hoge werkdruk'

Jonge artsen willen dat de werkcultuur in ziekenhuizen verandert. De werkdruk en stress worden velen bijna te veel en de helft heeft er weleens over gedacht om te stoppen. Dat meldt NRC op basis van een onderzoek van artsenorganisatie De Jonge Dokter.

De onderzoekers vroegen 622 jonge artsen naar hun werkdruk en werkplezier. Ze blijken gemiddeld negen uur per week over te werken, waar ze meestal niet voor gecompenseerd worden. Ze moeten vaak snel handelen en veel werk doen onder tijdsdruk. De artsen benoemen ook de emotionele belasting, de werkcultuur en de prestatiedruk.

Matig gesteund

Ook de begeleiding schiet tekort, zegt Meike Blezer van De Jonge Dokter in het NOS Radio 1 Journaal. "Een derde van de jonge artsen ervaart machtsmisbruik door oudere collega's. De steun van de supervisor, een ervaren specialist van wie je afhankelijk bent, wordt als matig beoordeeld."

Een derde van de jonge artsen heeft geen vaste begeleider. Ruim één op de drie geeft aan dat ze op het werk niet durven te vertellen dat ze niet lekker in hun vel zitten.

Blezer: "Er heerst een gesloten cultuur in het ziekenhuis. Heel veel meer moet bespreekbaar worden. Je moet erover kunnen praten als je met een zwaar ziektegeval te maken hebt gehad of als je een fout hebt gemaakt."

Trots op hun baan

Ondanks de lange werkuren en de prestatiedruk gaan de meeste artsen gewoon door. "Ze zijn heel bevlogen en hebben veel hart voor de patiënt", zegt Blezer. Naast een meer open werkcultuur wil De Jonge Dokter dat er iets gedaan wordt aan het structurele en onbetaalde overwerk. "Daar moet tijd of geld tegenover staan."

In de toekomst wil de artsenorganisatie deze thema's grondiger onderzoeken. De organisatie probeert de cultuur van onderaf te doorbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl