Dit zullen we dit jaar niet zien: het publiek staat rijendik bij een berg in de Tour
NOS Wielrennen

Tour in coronatijd: geen hordes journalisten en bergen vol publiek

Hordes journalisten bij de finish en publiek dat rijendik staat op de berg: het zijn bekende beelden van de Tour de France. Dit jaar zal het er echter allemaal net even wat anders uitzien.

Zoals het er nu voorstaat, gaat de Tour de France op zaterdag 29 augustus van start in Nice, maar de televisiekijkers en het publiek zullen de eerste grote ronde van het jaar anders gaan beleven dan voorheen. De ASO, de organisatie van de Tour, heeft strenge richtlijnen bekendgemaakt om het coronavirus buiten de deur te houden.

De ASO wil tijdens de drie weken dat de Ronde van Frankrijk verreden wordt een zogenoemde racebubbel creëren. Iedereen binnen deze bubbel, zoals renners, stafleden van de ploegen en officials, moeten contact met mensen buiten de bubbel zoveel mogelijk beperken.

Dat betekent ook dat journalisten niet dicht bij de renners mogen komen. De welbekende hordes journalisten die zich op de etappewinnaar storten, zullen dit jaar daarom achterwege blijven. Er wordt een mixed zone, zoals we deze kennen uit het voetbal, ingericht bij de start- en finishlocaties, zodat er toch interviews kunnen plaatsvinden.

Een horde journalisten om Tom Dumoulin heen na een Tour de France-etappe

De journalist moet dan wel op minimaal één meter afstand staan van de renner, een mondkapje dragen en hij mag maximaal twee vragen stellen. De top-3 van de etappe en de leiders in de verschillende klassementen zijn helemaal niet bereikbaar voor de media na de finish. Zij worden direct naar het podium geleid en vervolgens geïnterviewd door de organisatie zelf.

Interviews met renners in het hotel en bij de teambussen zijn dit jaar niet toegestaan. Ook daar wordt de bubbel streng bewaakt.

Creativiteit

Dat er minder mogelijkheden zijn om bij de renners te komen, betekent ook dat er ruimte is voor creatieve ideeën. Brigitte Janssen, producer van de Tour voor de NOS, speelt bijvoorbeeld met het idee om via verbindingen als Skype of Facetime interviews te houden met de renners. "Dat we weinig kunnen, betekent niet dat we ook weinig gaan brengen. Er gebeurt genoeg."

Voor het publiek zullen de start- en finishlocaties onneembare vestingen worden. Ook wordt een aantal bergen afgesloten voor toeschouwers. Wielerliefhebbers mogen op de andere gedeeltes van het parcours wel langs de weg staan om de renners aan te moedigen, maar worden verzocht de geldende afstandsmaatregelen te respecteren. Er zal een preventieteam aanwezig zijn om te handhaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl