Controle op mechanische doping bij de Tour de France van 2016
NOS Wielrennen

Wielerunie geeft zoektocht naar mechanische doping op: 'Het is er niet'

Het opsporen van mechanische doping heeft geen prioriteit meer bij de internationale wielerunie UCI. Jean-Christophe Péraud, twee jaar geleden door de UCI met veel bombarie gepresenteerd als de man die de geheime motortjes in de fietsen moest opsporen, is door de wielerunie ontslagen. Er is geen mechanische doping, stelt de UCI.

Of Péraud weg moest in het kader van acute bezuinigingen vanwege de coronacrisis of omdat het probleem van mechanische doping is opgelost, dat is niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat Péraud tijdens zijn zoektocht niets heeft kunnen vinden.

Zelf zegt de 43-jarige ex-prof daar in L'Equipe over: "Ik ben ervan overtuigd dat er op het hoogste niveau geen mechanische fraude wordt gepleegd. Maar de UCI is er nog niet in geslaagd het publiek te garanderen dat het niet bestaat."

Jean-Christophe Péraud wordt in 2018 gepresenteerd bij de UCI

Het bekendste voorbeeld van mechanische doping is de zaak van Femke van den Driessche. Bij de Belgische werd tijdens de WK veldrijden van 2016 een motortje in haar fiets gevonden. Ze kreeg een schorsing van zes jaar en beëindigde daarop direct haar loopbaan.

Geruchten rond Fabian Cancellara

En dan was er nog Fabian Cancellara. Nadat de Zwitser in 2010 op indrukwekkende wijze Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen had gewonnen, staken geruchten de kop op over een geheim motortje in het frame van zijn fiets.

Vooral de wijze waarop Cancellara destijds zijn grote rivaal Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen uit het wiel reed, was in de ogen van velen bovenmenselijk. Bewijzen van mechanische doping werden nooit gevonden.

2010: Cancellara rijdt Boonen zittend uit het wiel op De Muur

De sancties die op het gebruik van mechanische doping staan, blijven wel onverminderd van kracht. Wie betrapt wordt met een motortje in zijn fiets wordt gediskwalificeerd en krijgt met onmiddellijke ingang een schorsing van minimaal zes maanden. Bovendien krijgt de ploeg waarvoor die bewuste renner rijdt dezelfde straf opgelegd.

Péraud zal zich er niet meer druk om maken. Hij ambieert nu een terugkeer als ploegleider in het peloton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl