NOS Voetbal

Vol programma baart Koeman en Bosz zorgen: 'Dat kán niet goed gaan'

Koemen over belasting internationals: 'Het is overvol, ze krijgen amper vakantie'

Als Nederland volgend jaar de EK-finale haalt, hebben Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong er een kleine dertien maanden non-stop topvoetbal op zitten. Dik een jaar, waarin de weken vaker wel dan niet twee wedstrijden kennen.

Na de laatste speelronden van het huidige seizoen in Italië en Spanje volgt het restant van de Champions League. Snel daarna de Nations League met Oranje, de start van het nieuwe seizoen met competitie, Europees voetbal en nationale bekertoernooien en tot slot van 11 juni tot 11 juli het EK.

Als De Ligt na dinsdag, als hij door een schorsing ontbreekt in het duel met AC Milan, alles speelt bij Juventus en Oranje komt hij tussen de herstart van de Serie A en het einde van het EK tot 81 duels in 384 dagen. Oftewel elke 4 à 5 dagen een wedstrijd.

Zorgen bij Koeman

Met het oog op dat overvolle en ongekend lange programma is het de vraag hoe De Ligt, De Jong en al die anderen met een vergelijkbaar programma er volgend jaar zomer bij lopen. Afgemat? Net terug van een zware blessure, als gevolg van oververmoeidheid?

"Het is overvol, spelers krijgen amper vakantie. Ik maak me zorgen over voetballers die dit soort programma's in een korte periode moeten afwerken", aldus Ronald Koeman, die dit jaar met Oranje ook nog eens verplicht twee extra oefeninterlands moet afwerken. "Het wordt allemaal nog korter op elkaar en het was al zo vol."

Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zitten middenin een boordevol voetbalprogramma

Ook voor de bondscoach is het gissen hoe hij zijn internationals zich volgend jaar melden voor het EK. "Je hoopt natuurlijk dat ze af en toe rust krijgen bij hun clubs. Voor dit EK hadden we al een aantal blessures, met Memphis Depay, Steven Bergwijn en Donyell Malen. Laten we zorgen dat we volgend seizoen allemaal fitte spelers hebben. Een oplossing is minder wedstrijden, maar dat gebeurt niet."

Ook Bosz houdt hart vast

Ook Peter Bosz, die bij het Duitse Bayer Leverkusen veel internationals onder contract heeft staan, houdt zijn hart vast. "Het gaat in de discussies heel veel over geld en de fans die er niet bij mogen zijn, maar als je kijkt naar de belasting voor de spelers en dan met name de internationals: dat kán niet goed gaan."

Bosz heeft het geluk dat de Duitse competities inmiddels zijn afgerond, daardoor kan hij zijn spelers twee weken vrijaf geven voordat de voorbereiding op het restant van de Europa League begint. Hij hoopt dat er daarna nog wat extra vakantie bij komt.

"Wij zijn in Duitsland wel aan het kijken of wij en Bayern München (dat in de bekerfinale Leverkusen versloeg, red.) later kunnen instromen in de competitie. Dat betekent wel dat je later in het seizoen met een extra midweekse speelronde komt te zitten, maar dat die jongens toch ergens hun vakantie kunnen krijgen."

Lichaam zegt 'stop'

Bosz begon zelf in 1992 ook aan het nieuwe seizoen zonder noemenswaardige vakantie, omdat hij die zomer actief was geweest op het EK. "Dat doet zo veel met je lichaam. Hoe vaak zie je niet dat juist de internationals voor langere tijd geblesseerd raken? Op een gegeven moment zegt het lichaam 'stop'. Als de consequentie is dat jongens hun kruisband afscheuren... dat is denk ik niet de bedoeling."

Hoe treft bondscoach Ronald Koeman zijn internationals volgend jaar aan?

Waar Koeman hoopt dat de clubs zijn internationals wat extra rust gunnen, hoopt Bosz juist op coulance van de bondscoaches. Zij zouden spelers van Leverkusen en clubs in een vergelijkbare situatie bijvoorbeeld thuis kunnen laten voor de eerste wedstrijden van de Nations League, die voor begin september gepland staan.

Leverkusen voert daar zo snel mogelijk gesprekken over met de Duitse bond, aldus Bosz: "Uiteindelijk heeft ook (bondscoach) Joachim Löw er niks aan dat een van zijn spelers een zware blessure oploopt. Ik zeg niet dat dat gebeurt, maar de kans is wel groter als je alleen maar zegt: schijt aan, doorvoetballen!"

Commercie bepaalt

En dat 'schijt aan, doorvoetballen' ligt wel op de loer in een wereld die bepaald wordt door commercie. Met alle gevolgen van dien. "De clubs hebben het geld nodig, als ze de televisiegelden niet krijgen, vallen ze om", weet Koeman. "Je ziet steeds minder rust voor spelers. En je kan niet 75 wedstrijden in een jaar spelen zonder klachten en blessures, dat is onmogelijk."

Is er wetenschappelijke grond voor de zorgen van onder meer Koeman en Bosz?:

Het wordt een ultralang, overvol en knotsgek voetbalseizoen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl