Streep door rolstoeltennis US Open tergt nummer één De Groot: 'Stap terug'
Als op 31 augustus de eerste ballen worden geslagen op tennispark Flushing Meadows in New York zal de nummer één van de wereld in het rolstoeltennis Diede de Groot thuis in Woerden zijn. "Dit is ongelooflijk balen."
Omdat de gouverneur van New York Andrew Cuomo dinsdag toestemming heeft gegeven, kan de de Amerikaanse tennisbond ondanks de coronapandemie dit jaar toch de US Open organiseren.
Van 31 augustus tot en met 13 september zal het toernooi worden gehouden, echter wel onder strikte voorwaarden en met aangepaste schema's. Zo zal er geen publiek toegelaten worden en zijn enkele onderdelen van het reguliere programma geschrapt.
Naast het kwalificatietoernooi, het juniorentoernooi en het gemengd dubbelspel is ook het toernooi voor de rolstoeltennissers geannuleerd.
Vooral dat laatste is opmerkelijk. De voorbije jaren hebben alle internationale tennisinstanties bij herhaling gemeld dat de rolstoeltennissers een volwaardig onderdeel vormen van de tenniswereld en derhalve ook een gelijkwaardige behandeling verdienen.
'Bij tegenwind liggen wij eruit'
Diede de Groot, in 2019 nog de winnares in New York, reageert dan ook teleurgesteld. "Dit is een stap terug. Van alle kanten krijgen we te horen dat wij als rolstoeltennissers er helemaal bij horen, maar bij enige tegenwind liggen we er meteen uit."
Enig overleg is er volgens haar ook niet geweest. "Nee, het is bizar, maar wij hebben, net als iedereen, dit via de media moeten vernemen. Er is niet met ons gesproken en dat steekt nog het meeste."
Haar Australische collega Dylan Alcott, tweevoudig US Open-winnaar, spuwde tijdens een televisie-interview in zijn eigen land zijn gal. "In een twintig minuten durende persconferentie is het woord rolstoel niet één keer gevallen. Ik moest van mijn eigen bond (Tennis Australia, red.) horen dat er geen rolstoeltoernooi zal worden gehouden in New York."
Op Twitter trok Alcott eveneens fel van leer. Daar beticht hij de organisatie van de US Open zelfs van 'walgelijke discriminatie'.
De spelersraad van de rolstoeltennissers heeft aangekondigd verhaal te zullen halen bij de Amerikaanse tennisbond en de internationale tennisfederatie ITF.
De Groot vreest dat het allemaal niet veel zal uithalen. "Dat er getennist kan worden is natuurlijk mooi, maar wij worden uitgesloten. De spelersraad gaat echt wel actie ondernemen, maar ik vrees dat we er geen US Open voor terugkrijgen."
Voor de rolstoeltennissers ligt het seizoen tot 31 juli stil. Wat er daarna zal gebeuren, is nog onduidelijk.