De bekladding op het beeld van Piet Hein
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Actiegroep bekladt beeld Piet Hein en gevel Witte de With in Rotterdam

Actiegroep 'Helden van Nooit' heeft vannacht verf gespoten op standbeelden en gebouwen in Rotterdam. Op de gevel van een gebouw aan de Witte de Withstraat staan rode handafdrukken. Op het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven staan de woorden 'killer' en 'dief'.

De actiegroep schrijft in een verklaring dat de rode handen staan voor het koloniale geweld van Witte de With, een 17e-eeuwse zeevaarder die onder meer expedities leidde in Nederlands-Indië.

De groep is tegen de verheerlijking van de periode waarin Nederland kolonies stichtte, slaven verhandelde en kunst roofde en willen dat "onterechte helden", zoals Piet Hein, worden verworpen. "Het standbeeld van de rovende moordenaar is een schaamteloos vertoon van koloniale nostalgie."

De rode handen zijn gespoten op het gebouw van Kunstkwartier Rotterdam. In 2017 speelde al een discussie over een naamsverandering voor het kunstcentrum, maar dat is nog niet gebeurd, is te lezen bij Rijnmond. Op het standbeeld van Pim Fortuyn werd zwarte tape aangebracht.

Minister Van Engelshoven van Cultuur noemt het bekladden van beelden "buitengewoon spijtig". Voorafgaand aan de ministerraad zei ze dat ze geen voorstander is van het omhalen van beelden zoals dat in sommige landen gebeurt. "Dat helpt niet in het voeren van de discussie."

"De geschiedenis wis je niet uit met het weghalen van een beeld", zei Van Engelshoven verder. "We moeten juist zorgen dat die geschiedenis van ons allemaal wordt."

De bekladding op het beeld van Piet Hein

Nederland is niet het enige land waar beelden en vernoemingen van mensen die verdiend hebben aan slavenhandel het moeten ontgelden. In Bristol in Engeland werd zondag het beeld van slavenhandelaar Edward Colston de haven in geduwd door demonstranten bij een antiracismeprotest.

Ook het standbeeld in Londen van Winston Churchill, Brits premier in de Tweede Wereldoorlog, was het doel van activisten toen het van de week werd beklad. Vannacht is het beeld ingepakt met platen om het te beschermen tegen actievoerders.

Premier Johnson veroordeelt het bekladden van het beeld van Churchill, die in Groot-Brittannië nog altijd veel aanzien geniet. "Absurd en beschamend", schrijft hij op Twitter, al wijst hij er wel op dat Churchill er opvattingen op na hield die vandaag de dag veroordeeld zouden worden. Zo liet de staatsman zich denigrerend uit over Mahatma Gandhi, die nu geldt als de belangrijkste leider van de Indiase onafhankelijkheidsstrijd.

Advertentie via Ster.nl