Ajax viert het kampioenschap in 1990
NOS Voetbal

Een salonremise als seizoenseinde: 'Jullie tevreden, wij tevreden'

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Een anticlimax als dit seizoen is nooit vertoond, maar aan onbevredigende uiteindes geen gebrek in de geschiedenis van de eredivisie. Over schaamteloze salonremises.

Wat Fortuna Sittard-Ajax zondagmiddag zonder coronavirus had kunnen zijn, was NEC-Ajax op 6 mei 1990. De Amsterdammers hadden aan een gelijkspel genoeg om kampioen te worden en NEC had aan een punt genoeg om directe degradatie te kunnen ontlopen.

"Bij winst waren we zelfs veilig geweest", zegt Henk Grim (58), destijds spits van NEC. "Maar we gingen er natuurlijk niet vanuit dat we zomaar van Ajax zouden winnen."

'Doe geen gekke dingen, jullie tevreden, wij tevreden'

In de catacomben van de uitverkochte Goffert stond Grim naast Ajax-mannen als Danny Blind en Jan Wouters en was de insteek duidelijk. "Daar hadden we het er wel over", zegt Grim. "Doe geen gekke dingen. Jullie tevreden, wij tevreden."

In de eerste helft kwam NEC toch op voorsprong via Mitchell van der Gaag, gehuurd van Ajax' concurrent PSV, en was het even stil in het vooral met Ajax-fans bevolkte stadion. Toen maakte Wim Jonk echter gelijk en bloedde de wedstrijd langzaam dood doordat beide teams geen actie meer ondernamen.

Kijk hieronder naar de beelden van NEC-Ajax in 1990. De slotfase werd ontregeld door fans op het veld.

Salonremise NEC-Ajax in 1990: publiek verstoort slotfase

"Ajax begon met rondspelen en wij hoefden ook niet meer", zegt Grim, die in de 53ste minuut werd vervangen. "Ik was in ieder geval niet moe geworden. In de tweede helft is er niets meer gebeurd."

"Mijn vervanger Frans Janssen ging op een gegeven moment zelfs op de grond zitten", gaat Grim verder. "Toen riepen we dat hij dat maar niet moest doen. Ja, het was een salonremise, maar dat is iets anders dan dat er steekpenningen betaald zijn of zo."

Het Ajax van Leo Beenhakker werd kampioen en NEC bleef uiteindelijk door een overwinning op FC Emmen, de verliezer van de nacompetitie, in de eredivisie. De blijdschap daarover overheerst bij clubicoon Grim. "Ik zou er zo weer voor tekenen."

PEC Zwolle-FC Volendam in 1988: 'Nieuw en uniek'

Op de laatste speeldag van het seizoen 1987/1988 was PSV al lang en breed kampioen, maar was de degradatiestrijd nog heel spannend. FC Volendam-PEC Zwolle was toen wat ADO Den Haag-PEC Zwolle zondagmiddag had kunnen zijn.

PEC was na een 2-0 zege op Ajax, een 2-2 gelijkspel bij DS'79 en een 2-0 zege op Fortuna Sittard in de voorgaande drie duels vanuit een hopeloze positie helemaal terug in de race om lijfsbehoud. Beide teams hadden genoeg aan een punt voor handhaving.

Het was op 8 mei 1988 een warme zomerdag en 2.000 toeschouwers hadden plaatsgenomen in het Oosterenk-stadion in Zwolle voor de degradatiekraker. Het werd een farce, een salonremise zonder goals, nog zelden vertoond in Nederland.

Kijk hieronder naar de beelden van PEC Zwolle-FC Volendam uit 1988.

Salonremise PEC Zwolle-FC Volendam in 1988: 'Schandalige en gênante vertoning'

"We kenden natuurlijk salonremises van het WK, maar wij waren de eerste in de eredivisie", grapt Edwin Duim (52), toen verdediger van PEC Zwolle. "Het was nieuw en uniek."

"Ik weet wel dat we de wedstrijd ingingen op een normale manier", weet Duim. "We hadden zeker geen afspraak gemaakt en volgens mij kreeg Henri Pelleboer nog een kans. Langzaam kwam wel het besef: moeten we nog risico's nemen? Stel dat we in de fout gaan?"

"Ik stond op links tegenover Johan Steur en op een gegeven moment waren we het onderling wel eens", gaat Duim verder. "We moesten elkaar helpen. In de rust hadden we het er in de kleedkamer ook over. Zorg dat we geen rare dingen doen."

'Waar ben je mee bezig? Doe even normaal!'

De tweede helft werd een oersaai schouwspel, maar één speler hield zich niet helemaal aan het pact. De eerder dit jaar overleden Mustafa Yücedag had maling aan de afspraken en scoorde nog bijna.

"Ik weet het nog goed", zegt Duim. "Mustafa zei: 'Ik wil wel winnen, ik wil die winstpremie.' Toen ging hij er alleen vandoor en begonnen 21 mensen naar hem te schreeuwen. 'Waar ben je mee bezig? Doe even normaal!', riep iedereen."

Door het 0-0 gelijkspel bleven beide ploegen AZ voor en degradeerden de Alkmaarders naar de eerste divisie. AZ was woedend en ook media spraken schande van de vertoning. Bij PEC Zwolle overheerste de blijdschap.

"Het zag er penibel uit, maar we bleven er gelukkig in", aldus Duim. "Van de KNVB hebben we niets meer gehoord. We gingen op vakantie en daarna begon de voorbereiding weer. Het zou nu ook kunnen gebeuren, maar ik weet niet of de KNVB dan ook nog zo handelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl