Archie Thompson maakte 13 doelpunten tegen Amerikaans Samoa, ook een record
NOS Voetbal

Vandaag in 2001: de historische 31-0 van Australië die het nodige veranderde

"Het internationale voetbal is gedegradeerd tot een farce." Dat schreef de Britse krant The Telegraph op 11 april 2001 na de monsterzege van het nationale voetbalelftal van Australië tegen Amerikaans-Samoa. De Australische ploeg won met 31-0 (of was het nou 32-0?) en vestigde een nieuw wereldrecord.

Na negentig minuten gaf het scorebord in het stadion namelijk 32-0 aan, maar na een hertelling van een official werd 31-0 de officiële uitslag.

Het was hoe dan ook de grootste uitslag in een voetbalwedstrijd tussen twee bij de FIFA aangesloten landen ooit. En het record staat nu, 19 jaar later, nog altijd in de boeken. Archie Thompson maakte 13 doelpunten. Ook dat wereldrecord staat nog.

2001: Australië wint met 31-0 van Amerikaans-Samoa, of was het 32-0?

Ter verdediging van Amerikaans-Samoa: er ontbraken 19 selectiespelers omdat ze niet over het juiste paspoort beschikten om mee te mogen doen. Ook de spelers van het Amerikaans Samoaanse -20-elftal konden niet worden opgesteld omdat ze te druk waren met schoolexamens. Tegen Australië stond er slechts één basisspeler, met tien jeugdspelers, in het veld.

Archie Thompson

De nu 41-jarige Thompson speelde in het seizoen 2005/2006 nog een half jaar voor PSV. Toenmalig trainer Guus Hiddink huurde de aanvaller van Melbourne Victory. Een succes werd dat niet. Thompson viel dat seizoen twee keer in en speelde in totaal vier minuten voor de Eindhovenaren.

In zijn carrière speelde hij voornamelijk in Australië. Afgelopen jaar sloot hij zijn carrière af bij Racing Murcia in de vijfde Spaanse divisie. In totaal speelde Thompson 54 interlands, waarin hij 28 keer scoorde.

  • Pro Shots
    Januari 2006: Archie Thompson met PSV tegen ADO Den Haag
  • AFP
    December 2019: Archie Thompson bij Melbourne Victory

66 doelpunten voor, 0 tegen

Twee dagen voor de wedstrijd tegen Amerikaans Samoa hadden de Aussies ook al een wereldrecord gevestigd door met 22-0 van Tonga te winnen. Australië eindigde in de kwalificatie ruim bovenaan in de groep, met 66 doelpunten voor en 0 tegen.

Toch wist de ploeg zich niet te plaatsen voor het WK voetbal van 2002, want het verloor het beslissende kwalificatietweeluik tegen Uruguay (1-0 en 0-3).

Overstap naar Aziatische bond

De doelpuntrijke kwalificatie voor het WK 2002 was voor Australië de aanleiding om bij de FIFA aan te kloppen om een overstap naar de Aziatische voetbalbond (AFC) aan te vragen. De wereldvoetbalbond ging niet direct akkoord, maar gaf Australië pas groen licht na het WK van 2006 in Duitsland. Australië heeft sindsdien met landen als Zuid-Korea, China, Japan en Iran meer tegenstand en hoeft voor de play-offs voor het WK niet meer de strijd aan te gaan met de nummer vijf van de Zuid-Amerikaanse kwalificatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl