Handwerk en puzzel met 40.000 stukjes, 'fröbelige' hobby's populair in coronatijd
Annemieke van Put
redacteur Online
Annemieke van Put
redacteur Online
Nederlanders zijn door de quarantaine flink aan het puzzelen geslagen. De verkoop van legpuzzels schiet volgens fabrikanten en verkopers door het dak.
Puzzelfabrikant Ravensburger ziet in heel Europa een enorme vraag. "Normaal zwakt het in de maanden maart en april een beetje af. Maar we hebben nu gewoon kerstdrukte, met het gevolg dat leveren een probleem begint te worden", zegt marketing manager Dave Vonk.
Vonk ziet vooral in landen die volledig op slot zitten een piek in online bestellingen, zoals in Spanje en Italië. "Als je kijkt naar online zoekwoorden dan staat het zoekwoord puzzel enorm hoog, vlak na mondkapjes. Het is heel bijzonder."
Onlangs hebben wij de allerdrukste dag ooit gehad.
De enorme vraag ziet ook Jan Bart Fanoy, eigenaar van een webwinkel in legpuzzels. Hij heeft inmiddels naar eigen zeggen het tienvoudige verkocht van wat hij normaal verkoopt. "Onlangs hebben wij de allerdrukste dag ooit gehad. We werken zo hard als we kunnen", zegt Fanoy.
De ondernemer ziet vooral een groei in 'nieuwe kopers': "We zien nu duizenden mensen die één puzzel bestellen, normaal gebeurt dat niet zo. De meer fervente puzzelaars bestellen er meestal wel een paar tegelijk."
Megapuzzels
Afgelopen weekend verkocht Fanoy negen puzzels met 40.000 stukjes. Dat is bijzonder, want normaal verkoopt hij er daarvan ongeveer een per maand. Een van die kopers van een megapuzzel is Danae. Zij kocht het enorme project voor haar en haar gezin.
"Wij hebben vorig jaar meegedaan aan het NK puzzelen", zegt Danae. "Wij hebben deze gekocht omdat we dan in deze tijd wat te doen hebben." De puzzelaarster verwacht hem over vier weken af te hebben. "Ik weet niet wat we ermee gaan doen als we klaar zijn. We hopen dat onze werkgever hem dan aan een wand wil hangen, want hij is te lang voor onze muren."
Puzzelen is rustgevend, even je zinnen verzetten. Het heeft iets fröbeligs.
Maar ook de minder getrainde puzzelaars hebben de smaak te pakken, onder wie de 44-jarige Sonja Renaud. "Ik heb vroeger wel veel gepuzzeld, maar door tijdgebrek heb er de laatste jaren niet altijd tijd voor gehad", zegt de freelance tekstcorrector, die nu ook thuiszit. "Ik heb het vanwege de omstandigheden weer opgepakt. Met 1000 stukjes ben ik ook wel even bezig."
Maar naast tijdverdrijf is puzzelen voor Renaud ook een vorm van ontspanning. "Het is even totaal iets anders dan een beeldscherm waar ik veel mee bezig ben. En het is rustgevend, even je zinnen verzetten. Het heeft iets fröbeligs."
Dat mensen massaal zoeken naar 'iets fröbeligs' ziet ook Fred Brugmans, eigenaar van een handwerkwinkel in Nijkerk. De winkel heeft het twee keer zo druk als vorig jaar deze periode.
"Je ziet een soort herbeleving van oude hobby's en dit is dan een mooie gelegenheid om weer te beginnen", zegt Brugmans. "Als je toch thuiszit is dit natuurlijk een fantastisch tijdverdrijf. Dat geldt ook voor spelletjes en puzzels."
Brugmans heeft het niet alleen druk met de verkoop, ook krijgt hij veel telefoontjes van mensen die wat hulp nodig hebben. "Mensen zeggen: gaaf, ik ga het weer eens oppakken", zegt Brugmans. "Zelf maken geeft ook voldoening, het is een soort mindfulness. Dat kunnen mensen goed gebruiken in deze tijd."