Bloemen bij de al-Noor-moskee in Christchurch, een jaar na de aanslag
NOS Nieuws

Onverwachte bekentenis aanslagpleger Christchurch: 'Dit scheelt veel stress'

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch heeft onverwacht schuld bekend. De 29-jarige Australiër Brendon Tarrant ontkende eerder nog alle betrokkenheid bij de aanslag, waarbij 51 mensen omkwamen.

Op 15 maart 2019 zond Tarrant de terreurdaad live uit via Facebook. Ook publiceerde hij een rechts-extremistisch manifest. Het was de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Haastig opgetuigde zitting

Vanwege de corona-uitbraak was Tarrant niet aanwezig in de rechtszaal, maar vertelde hij via een videoverbinding vanuit zijn cel tegen de rechtbank dat hij schuldig is aan alle aanklachten. Onder nabestaanden bestond de vrees dat de man het proces zou misbruiken om zijn radicale denkbeelden te spuien.

In juni vorig jaar zei de aanslagpleger nog onschuldig te zijn, waarna een slepende rechtszaak werd verwacht. Maar de rechtbank kreeg deze week via de advocaat van Tarrant plots het signaal dat hij van plan was zijn pleidooi te herzien.

Vervolgens werd er haastig een zitting opgetuigd, waarbij geen slachtoffers of nabestaanden aanwezig waren. In totaal mochten maar zeventien mensen in de zaal aanwezig zijn, onder wie twee imams namens de getroffen moskeeën.

Tarrant luisterde emotieloos naar hoe de rechter eerst de 51 namen van de slachtoffers oplas en daarna de 40 namen van de mensen die hij heeft geprobeerd te vermoorden. In beide gevallen reageerde hij enkel met het woord "schuldig", zonder verdere uitleg te geven.

Bekijk hieronder hoe Tarrant schuld bekent:

Aanslagpleger Nieuw-Zeeland bekent schuld

Temel Atacocugu, die tijdens de aanslag werd geraakt door negen kogels, kreeg via een sms van zijn advocaat te horen over de bekentenis. "Ik kon alleen maar 'wow' zeggen", zei Atacocugu tegen de krant The New Zealand Herald.

"Dit is goed nieuws. Ik ben blij. Dit scheelt ons heel erg veel tijd en stress", zei hij verder. Wel wil Atacocugu nog weten waarom de terrorist plots van gedachten is veranderd. "Dat had de rechter hem eigenlijk moeten vragen."

De rechtszaak zou eigenlijk op 2 juni beginnen, maar die is nu van de baan. Nu volgt er enkel nog een zitting waarin de straf wordt uitgesproken. Atacocugu wil daar nog het woord nemen, zodat hij tegen Tarrant kan zeggen wat de aanslag met hem heeft gedaan.

Mix van opluchting en verbazing

Ook familieleden van slachtoffers reageren met opluchting en verbazing op de bekentenis van Tarrant. Zo vindt Omar Nabi, wiens vader werd doodgeschoten bij de aanslag, dat er eigenlijk helemaal rechtszaak had moeten zijn. "Want hij is op heterdaad betrapt, dus het was de hoogste tijd voor deze bekentenis."

Nabi zal zijn best doen Tarrant te vergeven, zoals zijn religie hem heeft geleerd. "Maar dat is moeilijk als iemand je naasten heeft pijn gedaan. Ik ga proberen vrede en harmonie te vinden."

De Nieuw-Zeelandse premier Ardern reageerde opgelucht op de bekentenis van Tarrant. "Het zal een beetje verlichting bieden aan de vele mensen van wie het leven is vernietigd door datgene wat er op 15 maart is gebeurd", zei Ardern, terwijl ze de naam van Tarrant weigerde uit te spreken. "De beproeving van een proces wordt hen nu bespaard."

Het is nog onduidelijk wanneer de terrorist zijn straf krijgt te horen. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten laten weten dat alle slachtoffers en nabestaanden daarbij aanwezig moeten kunnen zijn, en dat zal "nog wel een tijd" niet mogelijk zijn vanwege de coronapandemie.

Behalve de moord op 51 mensen bekende Tarrant ook terrorisme en veertig pogingen tot moord. De Australiër had een wapenvergunning en kocht de gebruikte wapens legaal online. Na de aanslag werd het wapenbezit in Nieuw-Zeeland aan banden gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl