NOS NieuwsAangepast

Verdeling coronapatiënten over Nederland nu centraal geregeld

Het Erasmus MC in Rotterdam richt vandaag een landelijk coördinatiecentrum in voor patiëntenverspreiding en beddencapaciteit. Vanuit een lege studiezaal bekijken zorgverleners vanaf nu iedere ochtend hoeveel IC-bedden er waar beschikbaar zijn voor coronapatiënten.

"Ziekenhuizen moeten zelf aangeven hoeveel bedden ze over hebben", zegt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Ernst Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal. Is een ziekenhuis vol, dan worden patiënten verplaatst.

Het is nu heel druk in Brabant, maar de komende week zal het druk worden in het hele land.

Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC

Er zijn volgens Kuipers nu nog voldoende bedden op de IC's, maar voor hoelang, is onduidelijk. "Het is nu heel druk in Brabant, maar de komende week zal het druk worden in het hele land." Daarom is het volgens hem extra belangrijk om samen te werken.

Naast coördinatie vanuit Rotterdam wordt in het hele land gezocht naar plekken om patiënten onder te brengen. Bijvoorbeeld in het MC Slotervaart, het ziekenhuis in Amsterdam dat najaar 2018 failliet ging en werd gesloten.

"Het is een voordeel dat dat al een bestaand gebouw is. Maar we moeten er ook aan denken of er mensen beschikbaar zijn. Is er voldoende apparatuur en zijn er goede aanvoerlijnen voor medicatie of infuusvloeistof?"

Gisteravond maakte minister De Jonge (Volksgezondheid) bekend dat het coördinatiecentrum in een leeg studiecentrum komt:

Brabantse ziekenhuizen deden drie dagen geleden een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land. "We zagen de afgelopen tien dagen dat het aantal patiënten in Brabant sterk omhoog ging. De Brabantse ziekenhuizen raakten overbelast", zegt Kuipers, die ook voorzitter is van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ruim honderd coronapatiënten zijn daarom het afgelopen weekend al verplaatst. Het grootste deel van hen is naar het noorden van het land gebracht. "Daar was het tot het einde van vorige week nog heel rustig."

Maatregelen

Deze week gaan we zien wat het effect is van de maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Volgens Jacco Wallinga, die bij het RIVM verantwoordelijk is voor het uitrekenen van de scenario's, wordt het heel spannend.

Wallinga baseert zich in zijn analyse vooral op het aantal ziekenhuisopnames. Maar daarbij duurt het even voordat het effect in de cijfers zichtbaar is. Daardoor kan het RIVM nu pas analyseren wat de eerste effecten zijn van de maatregel - stop met handen schudden - die twee weken geleden op 9 maart is genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl