Een viering in een bijna lege kerk vanwege het coronavirus.
NOS Nieuws

Piek in online kerkdiensten: 'Juist nu behoefte aan zingeving'

De zondag is voor veel christenen normaal gesproken een dag om naar de kerk te gaan. Maar dat kan nu niet vanwege de coronamaatregelen. Veel kerken zijn dicht, maar houden wel een online-dienst.

Klaas Kopinga (68) uit Ede gaat al zijn hele leven naar de kerk, maar vandaag voor het eerst niet. Hij keek online: "De kerk is leeg en toch voel ik me verbonden met de mensen uit mijn gemeente. Door deze dienst ontmoet ik ze."

De dienst raakte Kopinga meer dan hij van tevoren kon vermoeden. "Afgelopen week is een vrouw uit onze gemeente overleden. In deze dienst konden we daar samen bij stilstaan", vertelt hij. "Het gaat niet alleen om de zondag, het zijn mijn vrienden."

'Nog steeds kerk met elkaar'

Marijke Brouwer (31) herkent het gevoel van verbondenheid. Normaal is ze op zondag in haar kerk, de Vrije Evangelisatie Zwolle. Hier komen ieder weekend verdeeld over drie diensten zo'n 4000 mensen samen. "Normaal kijk je naar een podium, nu naar een soort huiskamer, compleet met band. Dat huiskamergevoel spreekt me aan. Je ontmoet je kerkgenoten op Twitter met #vezwolle: de een kijkt met een taartje en een kop koffie, de ander met een ontbijt. Zo zijn we nog steeds kerk met elkaar."

De kerkklokken luidden vanochtend dus niet om gelovigen uit te nodigen voor de kerkdienst, maar wel om samen te komen. Via het grootste platform Kerkdienstgemist.nl was er om 10.00 uur keuze uit 843 live-uitzendingen.

"Normaal gesproken kijken er 50.000 mensen", zegt directeur Klaas Jan Wierenga. "Vorige week zondag waren dit er 165.000 en vandaag verwacht ik nog veel meer kijkers."

We werken in the cloud en draaien nachtwerk om de online kerkdiensten technisch stabiel te houden.

Klaas Jan Wierenga, directeur Kerkdienstgemist.nl

Van protestants-christelijk tot rooms-katholiek, 1500 kerken van allerlei denominaties zijn online te volgen. "Het gaat rap nu vanwege corona". De kerken betalen om uit te zenden, voor bezoekers is het kijken of luisteren gratis. Een hele klus voor Wierenga om de aanwas van kerken te faciliteren: "We werken in the cloud en draaien nachtwerk om het technisch stabiel te houden."

Het idee voor het streamen van diensten ontstond bij Wierenga in 2004, toen iemand in een verzorgingshuis in Deventer niet naar de kerk kon. "Nu de verzorgingshuizen deze week echt op slot zijn gegaan, is het troostvol dat mensen er nu toch een beetje bij kunnen zijn, bij hun eigen kerkgemeenschap."

Behoefte aan zingeving

De behoefte aan zingeving is juist in deze onzekere tijden groot, merkt Wierenga. Klaas Kopinga herkent dit: "De saamhorigheid neemt toe, mensen kijken om naar elkaar." Volgens hem wordt er gebroken met het idee van de maakbare wereld. "Er is in deze dagen veel aandacht voor de waarden van God en je ziet steeds vaker teksten uit de bijbel opduiken. Voor mij is God dichterbij gekomen."

De preek in de kerk van Marijke Brouwer ging ook over hoop en delen. "De wereld is maar al te vaak gericht op geld verdienen, macht en populariteit". De bijbel helpt haar. "Daar zitten voor mij hele concrete lessen in: kan ik iets doen voor mensen om mij heen? Wie kan ik een hart onder de riem steken door even een berichtje te sturen?"

De dienst was dan ook niet ingetogen vanwege de coronacrisis. "Nee, er zit veel hoop in het geloof. Dat mag best uitgezongen worden, die hoop en het vertrouwen op God."

Niet alleen online, ook op tv

Niet alleen online, ook op NPO 2 werd vanochtend een viering uitgezonden, vanuit de Sint Lambertusbasiliek in Hengelo. Regionale zenders als Omrop Fryslân en RTV Oost registreerden ook vieringen. Op Facebook leidde dit ook tot kritische vragen, omdat niet alle kerkgangers anderhalve meter uit elkaar zaten in de kerkbanken.

Benieuwd hoe zo'n online-kerkdienst eruitziet? Deze dienst van de Kruispunt Vathorst is openbaar:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl