NOS Nieuws

'Bang voor corona ben ik niet. Mijn pak beschermt me'

"Vandaag ben ik de witte dokter, mijn collega-huisarts is de blauwe dokter. Die termen hebben we zelf bedacht. Het betekent dat hij, gehuld in een blauw beschermingspak, alleen patiënten ziet die verkoudheidsklachten hebben en dus mogelijk een corona-infectie hebben.

De witte dokter ziet, met minder strikte isolatie, de reguliere patiënten in ons medisch centrum in Vlaardingen. Beide patiëntengroepen blijven strikt van elkaar gescheiden. Morgen wisselen we om en dan ben ik dus de blauwe dokter.

We doen dit omdat we verwachten dat er een golf aan coronabesmettingen aan zit te komen. Op deze manier kunnen we besmettingen zoveel mogelijk voorkomen en zelf ook proberen ziektevrij te blijven. Een andere belangrijke reden is dat we grote tekorten hebben aan beschermingsmiddelen. Alleen de blauwe dokter werkt in een speciaal pak en doet daar, noodgedwongen dus, de hele dag mee.

De spreekuren zijn op dit moment nog rustig. Telefonisch komen er wel heel veel vragen binnen, mensen zijn erg onzeker over hun klachten. Maar het aantal patiënten dat we daadwerkelijk zien is gedaald met wel 90 procent. Bijna niemand komt meer voor een bloeddrukcontrole, een oor laten uitspuiten of knieklachten. Dat is een goede zaak, het betekent dat mensen social distancing serieus nemen. Een niet noodzakelijk doktersbezoek hoort daarbij.

Huisartsen Jasper de Wit en Henk-Jan Verzijl

Ik heb gisteren een man gezien die - denk ik - een coronabesmetting heeft gehad. Hij zat nog wat hoesterig tegenover me, maar hij was eerder veel zieker. Ik vertelde hem dat het belangrijk is om echt afstand te houden van andere mensen en uit te zieken. Verder kan je niet veel doen. Alleen als iemand zwaardere klachten heeft verwijzen we natuurlijk wel door naar de ziekenhuizen.

Bang ben ik niet. Mijn pak beschermt me en natuurlijk houden we alle richtlijnen aan zoals handen wassen en afstand houden. Ik denk dat we, door hoe de zorg in Nederland is ingericht, dit virus meer in de hand kunnen houden dan in sommige landen om ons heen. Zorgen maak ik me wel, want lukt het iedereen wel om afstand te blijven houden tot elkaar, ook als dit langer gaat duren?

Ooit kreeg ik les van Jaap van Dissel (de baas van het RIVM, red), hij leerde ons toen al over groepsimmuniteit en pandemieën. Dat was toen allemaal theoretisch, nu niet meer. Het verraste me eigenlijk wel, nooit had ik gedacht patiënten op aparte locaties en in een blauw pak te hoeven zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl