NOS NieuwsAangepast

Buitenlandse artsen in Nederland willen helpen, maar dat mag nog niet

  • Reinalda Start

    researchredacteur

  • Reinalda Start

    researchredacteur

Buitenlandse artsen die in Nederland wonen, bieden zich aan om ziekenhuizen te helpen met patiënten die zijn besmet met het coronavirus. Probleem is alleen dat zij niet als arts mogen werken als ze niet in het zogeheten BIG-register staan. De Vereniging voor Buitenlandse Gediplomeerde Artsen (VBGA) vraagt het ministerie van Volksgezondheid om die eis te verruimen; dat is al gebeurd voor Nederlandse artsen die met pensioen zijn.

De buitenlandse artsen wonen hier bijvoorbeeld omdat ze vluchteling zijn, of omdat hun partner in Nederland werkt. De VBGA riep donderdagavond haar achterban op zich te melden en inmiddels hebben al ruim dertig artsen dat gedaan. Volgens VBGA-voorzitter Nafise Ghalandari zien de artsen het als hun plicht om te helpen. Ze heeft over het aanbod contact met het ministerie.

Taaltoets

Een buitenlandse arts kan niet zomaar in Nederland aan de slag. Er moeten eerst allemaal bekwaamheidstesten worden afgelegd. Ook moeten de artsen co-schappen lopen, afhankelijk van hun ervaring. Maar dat kan allemaal pas beginnen als de Nederlandse taaltest is volbracht en vaak blijkt dat de lastigste hobbel om te nemen.

Luis Perez komt uit Mexico, is arts en wil graag aan de slag

Luis Perez is een ervaren arts die graag wil helpen. Hij komt uit Mexico en woont sinds 2017 in Nederland. Perez is nu onderzoeker in opleiding aan het Erasmus MC in Rotterdam. "Ik heb in Mexico gewerkt als internist tijdens de H1N1-pandemie in 2009, maar ook tijdens de tweede golf in 2012 en 2013".

"Ik heb geen BIG-registratie, maar als arts is het mijn plicht om te helpen", zegt hij. "Ik kan van alles doen om patiënten te helpen op de intensive care en mijn Nederlandse collega's te ontlasten. Ik kan patiënten monitoren die worden beademd, helpen met interventies en patiënten screenen."

Westnijlvirus

Hetzelfde geldt voor de Syriër Belal Alrefai. Hij zit op dit moment thuis, na een jaar stage te hebben gelopen bij een huisarts in Rotterdam. Alrefai is basisarts. Toen hij werkte en studeerde in een ziekenhuis in Sudan, deed hij ervaring op met de uitbraak van het Westnijlvirus. Hij deed ook onderzoek naar behandelingen met malaria-medicijnen.

Belal Alrefai

Thuis zit hij zich te verbijten nu hij niets kan doen. Hij overlegt met bevriende collega's in verschillende besmette gebieden over het malaria-medicijn hydroxychloroquine, dat artsen nu willen inzetten.

Ook Belal zegt de gemeenschap te willen dienen; "Voor de toekomst van kinderen is dit mijn plicht. De procedures duren lang en dat maakt me heel bedroefd." Hij wil graag helpen in het ziekenhuis in zijn woonplaats Dordrecht.

Onder toezicht werken

Artsenorganisatie KNMG is positief over het inzetten van buitenlandse gediplomeerde artsen als zij bekwaam zijn. Maar die bekwaamheid moet dan wel eerst worden vastgesteld, zegt woordvoerder Daniëlle Dil van de KNMG.

Mocht er echt sprake zijn van een noodsituatie dan zou een bestuur van een ziekenhuis die bekwaamheid moeten beoordelen. En dan is een BIG-registratie wat de artsenorganisatie betreft niet per se noodzakelijk. De buitenlandse artsen zullen dan wel onder toezicht moeten werken, zoals ook Nederlandse artsen die niet meer in het BIG-register staan.

In een noodsituatie moet een bestuurder dus binnen korte tijd kunnen bepalen of iemand bekwaam genoeg is. Dat is ook precies de reden waarom de VBGA nu aan het inventariseren is welke buitenlandse artsen beschikbaar zijn en hoever zij zijn met hun bekwaamheidstesten.

Verlengde armconstructie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt het "zeer hartverwarmend" dat zoveel mensen willen helpen. Buitenlandse artsen die nog niet aan de BIG-richtlijnen voldoen, kunnen werken volgens de "verlengde armconstructie", zegt VWS. Dat betekent dat ze werken onder verantwoordelijkheid van iemand die wel bevoegd is. Voor aanmeldingen verwijst het ministerie door naar een regionaal contactpunt van werkgevers.

170 gevluchte medici

De Nederlandse organisatie UAF ondersteunt vluchtelingen in Nederland. "Ik weet dat er nog meer artsen en verpleegkundigen zijn die zich willen inzetten, maar dat nu niet kunnen", zegt directeur Mardjan Seighali. "Zij staan te trappelen om hun handen uit de mouwen te steken. "

In totaal helpt haar organisatie 170 gevluchte artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Het is niet bekend hoeveel buitenlandse artsen er in totaal in Nederland verblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl