Brabantse ziekenhuizen: we gaan plat en hebben hulp nodig
Brabantse ziekenhuizen doen een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en het kabinet: de toestroom van patiënten die zijn besmet met het coronavirus is in Brabant zo groot dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten.
"Wij zijn in een crisissituatie, zien een enorme toestroom van patiënten en hebben het ziekenhuis moeten ombouwen naar een plaats waar alleen nog maar coronapatiënten worden opgevangen", zegt Caroline Heijckmann, medisch coördinator van het Bernhoven-ziekenhuis in Uden.
Mensen zonder coronaverschijnelen die moeten worden opgenomen, worden vanuit Uden verplaatst naar andere ziekenhuizen in de buurt. Maar dat gaat al bijna niet meer.
Ook het Amphia Ziekenhuis in Breda slaat alarm: "De Brabantse ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten die we op korte termijn verwachten niet alleen aan. We moeten nu als land in actie komen", zegt hoofd infectiepreventie Jan Kluytmans. Zes patiënten zijn met een speciaal aangepaste bus van Breda naar Groningen gebracht.
Bekijk hier de bus en de roep om hulp van het Amphia-ziekenhuis:
"Wij hebben problemen om patiënten uitgeplaatst te krijgen", aldus Kluytmans. "De rest van Nederland begrijpt nog niet goed de urgentie daarvan. We begrijpen dat ook. Omdat wij ongeveer twee weken voorliggen met de uitbraak. Twee weken terug was de situatie hier ook veel minder verontrustend. Wij gaan ervan uit dat de maatregelen zoals die sinds enkele dagen gelden, in de rest van Nederland zullen verhinderen dat er een situatie ontstaat zoals wij die in Brabant verwachten."
Geen ruimte voor andere patiënten
Hoe nijpend de situatie is, kwam verder naar voren in een webinar onder chirurgen dat gisteravond werd gehouden. Traumachirurg Bastiaan Thomeer van het Bernhoven-ziekenhuis deed daaraan mee.
Thomeer zei dat zijn ziekenhuis binnen één week is veranderd in slechts twee afdelingen: een voor patiënten met een corona-verdenking en een voor de bewezen besmette patiënten. Voor andere patiënten is geen ruimte meer.
Bekijk hier zijn verhaal:
"Op de bewezen-besmette afdeling gaat 25 procent niet levend van de afdeling af. De afgelopen dagen is het aantal patiënten dat zich bij ons meldt, zo hard toegenomen dat we in drie dagen tijd alle klinische zorg voor alle vakgroepen hebben gestopt. We kunnen niks meer leveren. Wij zijn vier muren met daarbinnen alleen maar besmette patiënten", zei hij in het gesprek.
We hebben jullie boven de rivieren nodig.
Thomeer is naar eigen zeggen gefrustreerd over de moeite die hij heeft om niet-coronapatiënten met een acute aandoening kwijt te raken aan andere ziekenhuizen in Nederland. "Vandaag moest ik tegen vier patiënten die wij zouden gaan opereren zeggen: 'Wij kunnen niets.' Ik moest tot in Twente zoeken om ze te plaatsen. Een collega kon geen patiënten kwijt tot aan Zwolle aan toe."
"We hebben jullie boven de rivieren nodig", zei Thomeer. "Het is dan ongelooflijk frustrerend om te bellen en te horen 'het kan of het mag niet'. Wij hebben niet de energie meer om daar eindeloos voor te bellen. Wij willen dat wij worden benaderd over welke patiënten er overgenomen kunnen worden." Volgens Thomeer betekent de toename van de patiënten dat niet alleen zijn ziekenhuis, maar ook andere ziekenhuizen volledig plat gaan.
Piek moet nog komen
Volgens Caroline Heijckmann van het Bernhoven-ziekenhuis kunnen alle coronapatiënten nu nog geholpen worden. Wel vreest ze voor de piek in het aantal besmettingen die nog moet komen. "Volgens rekenmodellen gaat dat voor onze regio ergens eind volgende week zijn. Maar bedenk goed: mensen liggen lang in het ziekenhuis. We kunnen ze niet meer kwijt. Gemiddeld ligt een coronapatiënt twee weken in het ziekenhuis. Als iemand op de IC belandt, komen daar nog zeker twee weken bij. Dus je raakt heel snel vol."
Heijckmann: "Het lijkt op een oorlogssituatie, dat is hoe het nu voelt op de Spoedeisende Hulp. Dit hadden we ons nooit kunnen voorstellen."
30 maart
Volgens berekeningen van Kluytmans zouden de IC's van de Brabantse ziekenhuizen tot 30 maart - het moment dat effect verwacht mag worden van de getroffen maatregelen - moeten rekenen op 1000 covid-19-patiënten. Om een beeld te geven van de situatie, tijdens het gesprek met Kluytmans zaten er op de Spoedeisende Hulp van zijn ziekenhuis 15 patiënten met een sterke corona-verdenking.
Als er snel hulp komt van ziekenhuizen in de rest van Nederland om de Brabantse problemen te verlichten, dan is het volgens Kluytmans nog wel mogelijk om alle patiënten op te vangen.