Anna Mees
redacteur Online
Anna Mees
redacteur Online
Het dringende advies van de overheid is nu: werk thuis wanneer dat kan. Ook veel ouders zien zich genoodzaakt om dit te doen, terwijl scholen en kinderdagverblijven dicht zijn. Hoe doe je dat met jonge kinderen die aandacht en zorg nodig hebben? En wat zijn valkuilen en voordelen van thuis werken?
Voor Ilse Steenbergen (36), die bij een energiebedrijf werkt, begon de dag om 5 uur. Haar kinderen, van bijna twee jaar en zes maanden, waren allebei wakker. Ze werkte van 07.00 tot 09.30 uur, daarna was haar verloofde Peter (ook 36) aan de beurt. "Beiden hadden we al veel afspraken staan. We hebben samen gekeken naar de prioriteit daarvan en de dag in blokken verdeeld."
De Utrechters werken vanuit hun slaapkamer, met een geluiddempende koptelefoon en laptops in de vensterbank. "Hier is natuurlijk licht en met een kussen op de stoel zitten mijn knieën in een hoek van 90 graden."
Van haar werkgever kreeg Steenbergen de tip om op vaste tijden te werken, regelmatig pauze te nemen en even naar buiten te gaan. Zo heeft ze een beetje structuur op de werkdag. "Benadrukt wordt dat het belangrijk is te bewegen: als je een telefoongesprek hebt of wat denkwerk, sta gewoon op of doe het lopend."
Beiden vinden het belangrijk om goede afspraken te maken. "Zodat als ik werk, ik dat ongestoord kan doen en mijn werkgever weet waar hij op kan rekenen." Dit gaat niet altijd goed: vrijdag begon haar zoon ineens heel hard te huilen en ging ze naar beneden. "Hij was gevallen en had een bloedlip. Daarvoor laat ik me natuurlijk wel storen."
Een van de grootste nadelen van thuis werken is dat de grenzen van werk en privé erg door elkaar heen gaan lopen, zegt Janneke Plantenga, economiehoogleraar aan de Universiteit Utrecht en decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. "Daarnaast hebben mensen het gevoel dat ze voortdurend aan moeten staan en worden ze heel hijgerig van de constante appjes en rinkeltjes."
Scherpe lijnen trekken
Plantenga benadrukt dat de coronacrisis ook qua thuis werken een heel uitzonderlijke situatie is, nu dat velen wordt aangeraden of zelfs verplicht.
"Zeker als er kinderen thuis zijn, lopen die twee sferen dwars door elkaar heen. En kinderen zijn heel onvoorspelbaar." Als ouder is het belangrijk om een goede werkplek te creëren. "Dan is het helder: als ik daar zit, ben ik aan het werk. Je moet zo scherp mogelijk lijnen trekken. Anders heb je het gevoel dat je op beide fronten tekortschiet."
Mijn zoon heeft al aan aardig wat conference calls meegedaan. Op schoot in beeld of jengelend op de achtergrond
Bij Mathijs Bestebreur, zelfstandig projectmanager in de technieksector, lopen werk en privé door elkaar. Hij heeft een zoon van tien maanden en werkt al thuis op woensdagen, met zijn kind erbij. "Ik ben dan nogal overgeleverd aan de grillen van m'n baby. Soms slaapt 'ie wel, soms niet. En hij slaapt nooit op het moment dat ik dat wil. Hij heeft al aan aardig wat conference calls meegedaan. Op schoot in beeld of jengelend op de achtergrond."
Bestebreur bereidt zijn klanten erop voor. "Ik zeg het altijd: als je op woensdag een afspraak wil, kan dat, maar je staat niet op één."
Nu is zijn vriendin ook thuis en zitten ze samen aan tafel, terwijl hun zoon slaapt. Afspraken hebben ze nog niet gemaakt. "Als hij straks wakker wordt, denk ik dat we hem om de beurt in de gaten houden en eten geven."
De baby is er wel aan gewend dat hij niet de volledige aandacht krijgt. "Maar als hij echt begint te huilen, is het jammer. Welk telefoongesprek ik ook heb, dan moet ik overschakelen naar hem. Dus als het een belangrijk gesprek is, zit ik echt in de rats."
Hier komt een einde aan, en dan wil ik nog steeds dat mijn baas blij met me is
Er zitten ook positieve kanten aan thuis werken, weet Plantenga. "Deze crisissituatie is natuurlijk anders. Maar in principe vinden mensen het plezierig om het af en toe te kunnen doen. Je wordt niet gemonitord op aanwezigheid. In sommige beroepen kan je 's avonds of 's nachts werken. Die relatieve vrijheid wordt als een belangrijk goed gezien."
Dat vindt ook Ilse Steenbergen. "Ik kijk minder naar de uren, maar wil resultaten blijven leveren. Want hier komt een einde aan, en dan wil ik nog steeds dat mijn baas blij met me is."
NOS-collega Gonnie Spijkstra heeft oudere kinderen en houdt dit schema aan met 'schermtijd' en 'schooltje spelen':