Spaanse koning Felipe weigert toekomstige erfenis van zijn vader
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
De Spaanse koning Felipe VI zal de toekomstige erfenis van zijn vader, voormalig koning Juan Carlos I, niet aanvaarden. Ook wil Felipe dat de jaarlijkse betalingen van de staat aan zijn vader per direct worden gestopt.
Dit laat het Spaanse koninklijk huis weten in een opvallende verklaring. De reden voor deze verregaande stap is een belang in een offshore holding op naam van onder meer Juan Carlos. In dit fonds is jaren geleden een bedrag van 65 miljoen euro gestort door het koningshuis van Saudi-Arabië.
Volgens de Britse krant The Telegraph komt de naam van koning Felipe voor als tweede begunstigde van het fonds, dat beheerd wordt door twee stichtingen.
Niet eerlijk en transparant
Maar Felipe spreekt tegen dat hij betrokken is bij de offshore holding, die ingeschreven staat in belastingparadijs Panama en een rekening heeft bij een bank in Genève. "De kroon moet zijn waardigheid en prestige waarmaken, en eerlijk en transparant handelen. Dat is de kroon verplicht aan zijn status en sociale verantwoordelijkheid", staat in de verklaring.
De betaling door Saudi-Arabië zou dateren uit 2012 en verband houden met de aanleg door Spanje van een hogesnelheidslijn naar Mekka. Vanuit de offshore holding zouden betalingen zijn overgemaakt naar Juan Carlos en een minnares van hem. De Zwitserse justitie doet onderzoek naar die betalingen.
Koning Felipe volgde zes jaar geleden zijn vader op en beloofde bij zijn aantreden schoon schip te maken. Vrijwel meteen kreeg hij te maken met een financieel schandaal rond zijn zwager Iñaki Urdangarin, de echtgenoot van zijn zus Cristina. Die werd in een corruptiezaak veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarop het koningshuis alle banden met Urdangarin verbrak.
Ethische principes leidend
Dezelfde weg lijkt nu te worden gevolgd bij Juan Carlos, die tot 2014 in functie was. Dat wil zeggen: de banden met hem worden verbroken en betalingen aan hem stopgezet. "Vandaag de dag eisen de burgers meer dan ooit terecht dat ethische principes leidend zijn in het openbare leven", zegt Felipe VI in de verklaring. "De koning is als staatshoofd niet alleen een voorbeeld, maar moet zich ook voegen naar deze legitieme eis van de bevolking."