NOS Wielrennen

Schachmann wankelt maar wint Parijs-Nice, de voorlopig laatste wielerkoers

Quintana wint laatste rit Parijs-Nice, Schachmann pakt de eindzege

De Duitser Maximilian Schachmann heeft Parijs-Nice op zijn naam geschreven. In de laatste etappe hield de renner van Bora stand in het algemeen klassement, ondanks een alles-of-nietsaanval van Tiesj Benoot op de slotklim.

De Belg van Sunweb, die begon aan de slotrit met 36 seconden achterstand, pakte wel wat tijd terug op Schachmann, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats in het klassement. Benoot eindigde uiteindelijk op 18 seconden van de Duitse winnaar en mocht wel de groene puntentrui mee naar huis nemen. De Colombiaan Nairo Quintana won de laatste etappe.

Corona werpt schaduw

Terwijl vrijwel alle sportwedstrijden zijn afgelast vanwege het coronavirus, ging de zesde etappe van Parijs-Nice nog wel van start. De Franse rittenkoers werd wel met een dag ingekort vanwege het virus.

Al vroeg in de slotrit ontstond een kopgroep van zes renners. De Belg Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en de Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) wisten hun medevluchters nog af te schudden voor de start van de slotklim.

Alaphilippe (tiende op 2.04), die lang virtueel in het geel reed, moest De Gendt echter al snel laten gaan op de gelijkmatige klim naar finishplaats Valdeblore La Colmiane (16,3 kilometer).

De Gendt ging solo verder, maar werd op drie kilometer van de meet ingehaald door Quintana (Arkéa), die naar de etappezege reed. De Colombiaan mag zich voorlopig de laatste etappewinnaar van het wielerseizoen noemen, want tot 3 april zijn alle Europese koersen afgelast.

Nairo Quintana wint de laatste etappe van Parijs-Nice

De Deense wereldkampioen Mads Pedersen was een van de renners die niet meer opstapte voor de laatste etappe. Pedersen gaf gehoor aan de oproep van de Deense regering om zo snel mogelijk terug naar huis te komen. Denemarken heeft inmiddels de grenzen gesloten voor de meeste buitenlanders vanwege het coronavirus.

Ook de ploeg van Israël Start-Up Nation verscheen zaterdagochtend niet aan het vertrek. Bahrain-McLaren besloot vrijdag om de Franse rittenkoers niet uit te rijden. Jumbo-Visma, Ineos, CCC, Mitchelton-Scott, Astana en UAE Emirates besloten op voorhand al om niet af te reizen naar Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl