NOS Wielrennen

Benoot wint zesde etappe Parijs-Nice, schade Schachmann na val valt mee

Benoot wint zesde etappe Parijs-Nice, val Schachmann

Sunweb-renner Tiesj Benoot heeft de zesde etappe van de Franse wielerkoers Parijs-Nice gewonnen. De Belg sprong in de 161 kilometer lange rit van Sorgues naar Apt weg op 15 kilometer van de finish, die hij solo bereikte.

Het peloton kreeg zes klimmetjes voor de kiezen en na de tweede, na 47 kilometer, gingen zeven man ervandoor: Stefan Küng, Anthony Perez, Casper Pedersen, Romain Bardet, Nicolas Edet, Winner Anacona en Alexis Gougeard.

Het duo Bardet en Edet bleef over en zag later Søren Kragh Andersen, die Sunweb woensdag de zege in de tijdrit schonk, langszij komen.

Toen de Deen, tweede in de rangschikking, zicht kreeg op de leiderstrui, gingen de renners van Bora op de pedalen staan om Maximilian Schachmann in het geel te houden.

Kort voordat een eerste groep Kragh had ingerekend, kwam Benoot in het wiel van zijn ploeggenoot, maar de Belg ging er vervolgens in zijn eentje ervandoor. En de rest kreeg hem niet meer te pakken.

Zijn ploegmaat Michael Matthews werd tweede, Sergio Higuita derde, beiden op 22 seconden.

Val Schachmann

Klassementsleider Schachmann miste in de slotfase een bocht en belandde in de dranghekken. De Duitser zat snel weer op de fiets, maar moest wel 40 seconden toegeven op Benoot.

Maximilian Schachmann vliegt uit de bocht en loopt achterstand op

Omdat de val binnen de laatste drie kilometer plaatsvond, streek de jury de hand over het hart en klasseerde Schachmann in dezelfde tijd als nummer twee Matthews.

In het algemeen klassement heeft hij nu 36 seconden voorsprong op nummer twee Benoot. Erkende klimmers als Sergio Higuita (1.01), Vincenzo Nibali (1.18) en Thibaut Pinot (1.30) hebben al meer dan een minuut achterstand.

Zaterdag voorlopig laatste koers in Frankrijk

Parijs-Nice eindigt zaterdag met een aankomst bergop op Valdeblore La Colmiane. Dat is een dag eerder dan gepland.

De organisatie besloot vrijdagochtend vanwege het coronavirus de slotrit van zondag, met start en finish in Nice, te schrappen. Het eindklassement wordt na de zevende etappe van zaterdag opgemaakt.

Na de etappe van vrijdag ontstond verwarring vanwege een tweet van de Franse wielerfederatie FFC. Daarin maakte de federatie bekend dat alle wielerkoersen op Frans grondgebied tot Parijs-Roubaix worden afgelast.

Even later bleek dat de zevende etappe van Parijs-Nice de enige uitzondering is op de maatregel. En dus gaat de koers zaterdag vooralsnog gewoon door, maar wel zonder de renners van Israël Start-Up Nation.

Nog voor de koers afgelopen zondag van start ging, had een aantal teams al besloten de deelname te annuleren. Tot die afzeggers behoorde de Nederlandse formatie Jumbo-Visma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl