Een leerling bij een basisschool die de deuren gesloten houdt vanwege het coronavirus
NOS Nieuws

'Thuiswerken? Dat werkt prima op de Zuidas, maar niet hier in Brabant'

  • Karen Eshuis

    redacteur Online

  • Karen Eshuis

    redacteur Online

Brabanders proberen het advies om vanwege de corona-uitbraak thuis te werken zoveel mogelijk op te volgen, maar dat gaat niet altijd van harte. Sjoerd Voermans heeft een schoonmaakbedrijf in Oosterhout waar zo'n 225 mensen werken. "Thuiswerken werkt vast prima op de Zuidas in Amsterdam, maar hier in het producerende Brabant wordt het lastig. Ik kan niet tegen mijn personeel zeggen: ga je eigen huis maar poetsen."

Hij vindt dat ondernemers nu de rekening betalen voor een maatschappelijk probleem: het indammen van het coronavirus. "In alle adviezen van de GGD en RIVM staat: uw werkgever betaalt u door. Maar wie gaat dat betalen?"

'Alsof je gestraft wordt'

Bedrijven reageren wisselend op het thuiswerkadvies, blijkt uit een belronde van Omroep Brabant langs grote werkgevers. Bij het ene bedrijf werkt 80 procent thuis, bij het andere draait alles gewoon door.

Brabanders die buiten de provinciegrenzen werken, zijn even niet welkom op de werkvloer. "Dit voelt gek, alsof je gestraft wordt voor iets wat je niet gedaan hebt", zegt Dorothé Verwijmeren uit Moergestel. Ze werkt in Utrecht en heeft geen gezondheidsklachten. Dat geldt ook voor David Goeloe. Hij de enige is binnen zijn bedrijf die het advies kreeg om thuis te blijven. "Het komt onhandig uit, want ik zit in de tweede week van mijn proeftijd."

Sjoerd Voermans signaleert nog een ander probleem in Brabant. "Mijn zoontje hoest en mag niet naar school. Ik kan als directeur nog wel vanuit huis werken, maar mijn schoonmakers niet. Ouders die thuisblijven voor hun kinderen, dat wordt echt een groot probleem."

Ook op de Tilburg University worden maatregelen getroffen om corona in te dammen. Online colleges geven bijvoorbeeld:

'Het is een bijzondere tijd, dit maak je vrijwel nooit mee'

Bij veel onderwijsinstellingen in de provincie is corona hét gesprek van de dag. Na het RIVM-advies om bij lichte klachten thuis te blijven stond de telefoon van het Norbertus Gertrudis Lyceum in Roosendaal roodgloeiend. "Ouders willen weten of ze hun kinderen thuis moeten houden", zegt schooldirecteur Vivian van der Wielen-Bik. "Maar je kunt een school niet zomaar sluiten, we houden ons aan de leerplicht." 200 leerlingen zitten thuis. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Naast leerlingen zijn er ook veel leraren ziek, maar het lesrooster blijft vooralsnog overeind. Eindexamenleerlingen zitten in toetsweken, andere leerlingen beginnen daar volgende week mee. "Dit gaat nog veel vragen van ons als school. En van de leerlingen, want via een online systeem kunnen ze gewoon huiswerk maken."

Ik begrijp de maatregelen, maar als kleine ondernemer ben je heel kwetsbaar.

Jolanda Baan-Veerkamp, eigenaar koffiezaak

Een koffietent in Schijndel heeft vanwege corona de deuren moeten sluiten. "Alle zeven collega's waren ziek, dus we moesten wel dicht. Bovendien komen hier veel ouderen koffiedrinken, dus je wilt geen risico's nemen", zegt eigenaar Jolanda Baan-Veerkamp.

Vandaag bleek een collega voldoende opgeknapt om weer aan het werk te gaan. Maar de zorgen zijn daarmee niet weg: "Je hoort de veiligheidsregio's nu over een week 'sociale onthouding'. Zo'n week thuiszitten, betekent voor mijn bedrijf geen inkomsten. Daar maak ik me wel zorgen over."

Komend weekend zou de carnavalsoptocht in Schijndel plaatsvinden, die was uitgesteld vanwege de storm in februari. Maar vanwege corona zijn alle carnavalsoptochten nu opnieuw afgelast. "Dat is echt sneu voor de bouwers van de carnavalswagens, maar ook voor mij want ik loop dan omzet mis. Ik begrijp de maatregelen, maar als kleine ondernemer ben je heel kwetsbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl