Op het vliegveld in Tel Aviv zijn momenteel weinig reizigers te vinden
NOS Nieuws

Amper nog toeristen in Israël voor Paastijd: 'Hotelsector staat op instorten'

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

In de strijd tegen het coronavirus neemt Israël ongekend strenge maatregelen. Om nieuwe besmettingen te voorkomen zijn buitenlandse bezoekers niet langer welkom. En dat levert economische schade op, met name voor de toeristische industrie.

Er komen geen toeristen meer naar Israël en de Palestijnse gebieden, ziet Yousef Ideh van de vakbond van reisgidsen in Oost-Jeruzalem en Bethlehem. "Ik was vandaag met enkele overgebleven bezoekers naar de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Daar staan normaal gesproken lange rijen, maar er was nu bijna niemand. Bijna al mijn collega's zitten zonder werk."

Buitenlandse reizigers zijn vanaf donderdag alleen nog welkom als zij kunnen bewijzen na aankomst twee weken in quarantaine te gaan, maakte Israël gisteren bekend. Toeristen die er al zijn, krijgen de komende dagen de tijd het land te verlaten. Vorige week had ook de Palestijnse Autoriteit buitenlands toerisme al uitgebannen.

'Moeilijke beslissing'

Israël telt tot nu toe 58 coronagevallen en hoopt met de maatregel nieuwe besmettingen te voorkomen. "Het is een moeilijke beslissing", zei premier Netanyahu. "Maar het is essentieel om de volksgezondheid te beschermen, en die komt op de eerste plaats."

Het inreisverbod gold al voor bezoekers uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Italië. Ook reizigers uit de meeste Oost-Aziatische landen waren al langer alleen onder zeer strenge voorwaarden welkom.

Daardoor maakt het vliegveld van Tel Aviv nu al een haast uitgestorven indruk:

'Toerisme praktisch onmogelijk in Israël'

Veel maatschappijen hebben hun vluchten van en naar Tel Aviv geschrapt, andere zullen binnenkort waarschijnlijk volgen. Een van de twee terminals is gesloten en 70 procent van het tijdelijke personeel zit thuis.

Hotels sluiten deuren

Het ergste is dat de uitbraak plaatsvindt in het hoogseizoen, zegt Oded Grofman namens de hotelbranche in Tel Aviv: "Normaal hebben we een bezettingsgraad van 80 procent in deze maanden, nu is dat 20 of 25 procent. Mogelijk zal de helft van de hotels tijdelijk de deuren sluiten. Het is moeilijk te accepteren, maar we moeten wel."

Zowel vorig jaar als het jaar daarvoor waren recordjaren voor de Israëlische toerisme-industrie. Dit jaar dreigt op een groot verlies uit te lopen. "De hotelsector in Israël staat op instorten", waarschuwde de voorzitter van de branchevereniging in het zakenblad Globes.

Op de Westelijke Jordaanoever lijkt de situatie nog zorgelijker. Toerisme is een van de belangrijkste sectoren van de Palestijnse economie. Maar op last van de autoriteiten zijn de hotels al enkele dagen gesloten voor buitenlandse gasten. Ook de toeristische trekpleister Bethlehem is door een corona-uitbraak van de buitenwereld afgegrendeld.

Met het drukke Paasseizoen voor de deur zitten de reisgidsen werkloos thuis, en zijn restaurants gesloten. "Er zijn geen toeristen meer over", zegt reisgids Ideh. "En het is onduidelijk wanneer zij weer zullen terugkeren."

De Israëlische maatregel om buitenlandse reizigers te weren is ten minste voor twee weken van kracht. Maar de industrie rekent erop dat de komende maanden erg rustig zullen blijven.

Fonds

Israël kondigde zondag een fonds van ongeveer een miljard euro aan om noodlijdende bedrijven te ondersteunen. Het is volgens de hotelsector bittere noodzaak, zegt de branchevoorzitter in het zakenblad Globes: "Zonder onmiddellijke overheidssteun zal de sector meer dan de helft van zijn werknemers verliezen."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft vanwege de maatregelen het reisadvies voor Israël en de Westelijke Jordaanoever aangepast. Voor beide gebieden geldt nu code oranje, wat betekent dat het ministerie niet-essentiële reizen afraadt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl