Aanstaande ouders mijden bepaalde data liever
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Schrikkeldag: liever geen baby, maar wel gratis taart

Joran Looij heeft trots zijn pasgeboren dochter River in zijn armen in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes. Hij hoopte al dat ze niet vandaag geboren zou worden. "Gelukkig is ze eerder geboren. Veel ouders kiezen liever niet voor een baby op schrikkeldag", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Geboortestatistieken laten een klein dipje zien op 29 februari en een lichte piek de dag ervoor en erna. Verloskundige Lianne van der Klooster van het ziekenhuis merkt het ook. "Je ziet het ook met feestdagen, met Kerst, met Oud en Nieuw en ook met Dodenherdenking dat mensen dan liever niet bevallen."

Met een geplande keizersnede valt nog te schuiven, maar bevallen is een natuurlijk proces dat het beste op zijn beloop gelaten kan worden, benadrukt Van der Klooster. "Het is beter om af te wachten tot je baby'tje vanzelf zou willen komen. Is het op een schrikkeldag, dan is het op een schrikkeldag."

Eén keer in de vier jaar

Vader Johan Looij had zich ook wel neergelegd bij 29 februari als geboortedag voor zijn dochter. "Je kan er niets aan doen, maar het wordt dan wel apart. Dan moet je de verjaardag maar een dagje eerder vieren." Het was dan ook perfect dat ze eerder kwam: "Alles om niet te hoeven wachten!

Als je maar één keer in de vier jaar echt jarig bent, dan moet het ook goed gevierd worden

Bakker Ronny van der Horst

Mensen die op 29 februari zijn geboren, kunnen maar één keer in de vier jaar hun echte verjaardag vieren. Een bakker in Elspeet steekt hen een hart onder de riem door verjaardagstaarten weg te geven. "Als je alleen dit jaar echt jarig bent, dan moet het ook goed gevierd worden. Daar hebben we wel een cadeautje voor over", zegt Ronny van der Horst van de bakkerij tegen Omroep Gelderland.

Ik ben 13 jaar (x 4 = 52)

Maar liefst 29 mensen meldden zich aan voor een gratis taart. Dat is best veel, want er wonen maar 26 mensen in de gemeente Nunspeet die vandaag hun verjaardag vieren. Een paar klanten komen dan ook van buiten de gemeente voor de cheesecaketaart.

Mensen moeten zich wel legitimeren om de lekkernij mee te kunnen nemen. "Ik ben 13", zegt een jarige op de vraag wat haar leeftijd is. Haar officiële leeftijd ligt uiteraard hoger: vier keer dertien maakt 52 jaar. Een andere klant wil haar jarige buurvrouw verwennen met de cheesecake. Als bewijs heeft ze het kerkkrantje meegenomen. "Ze is 76 jaar. Dus die ga ik straks verrassen."

Advertentie via Ster.nl