NOS NieuwsAangepast

Grote brand in Parijs bij rellen rondom concert, station ontruimd

In Parijs is het Gare de Lyon, een van de grote stations in de Franse hoofdstad, ontruimd geweest. In de directe omgeving, een drukke wijk met veel verkeer, woedt een grote brand.

Die is ontstaan bij rellen rondom een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger is omstreden, omdat hij volgens tegenstanders het regime in Kinshasa steunt. Ipupa treedt vanavond op in een grote zaal die vlak achter het station ligt en in de omgeving, in het zuidoosten van Parijs, was het de hele middag al onrustig.

Enkele honderden mensen protesteerden tegen het concert van Ipupa, ondanks een demonstratieverbod. 46 betogers werden opgepakt, Tientallen kregen een bekeuring. De politie spreekt van "schandalig gedrag" en zegt "elke verstoring van de openbare orde" te zullen aanpakken.

Door de brand is er een enorme zwarte rookwolk ontstaan:

Station Gare de Lyon in Parijs ontruimd na grote brand

Een aantal scooters en motoren die stonden geparkeerd zijn in vlammen opgegaan. Ook vuilnisbakken zijn in brand gestoken. Het vuur was rond 18.30 uur onder controle, zegt de politie.

De ontruiming van het station was een voorzorgsmaatregel. Er hing een sterke brandlucht in de omgeving. Inmiddels is het station, waarvandaan treinen in de richting van Lyon en Marseille vertrekken, weer toegankelijk. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF is het treinverkeer niet beïnvloed door de ontruiming.

In 2017 is een optreden van Fally Ipupa in Parijs geannuleerd omdat ook toen werd gevreesd voor zware rellen. Het concert van vanavond gaat voor zover bekend door, maar bezoekers mogen niets mee naar binnen nemen.

De Congolese zanger Fally Ipupa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl