NOS NieuwsAangepast

Zorg dreigt in de knel te komen door tekort aan mondkapjes

Het coronavirus leidt tot problemen in de zorg, vooral bij tandartsen. Door de run op mondkapjes kunnen zij die bijna niet meer bestellen. De voorraden worden opgekocht door organisaties en particulieren die zich zorgen maken over het virus.

Tandartsen zijn verplicht om bij elke behandeling een nieuw mondkapje dragen. Ze houden zowel het speeksel van de tandarts als opspattende druppeltjes van de patiënt tegen. Zonder mondkapje kan de tandarts zijn werk niet doen.

Deze tandarts in Huizen gebruikt iedere week ongeveer 400 mondkapjes. Zijn voorraad dreigt nu op te raken:

'Het is iedere week afwachten of we genoeg mondkapjes geleverd krijgen'

Tandartsenvereniging KNMT zegt dat er nog geen praktijken in de problemen zijn gekomen, maar dat kan ieder moment veranderen. "Zolang het coronavirus zich verspreidt, zal het tekort aan mondkapjes wereldwijd verder toenemen", laat een woordvoerder weten.

Ook huisartsen lopen hier tegenaan. Zij gebruiken weliswaar minder mondkapjes, maar moeten nu een speciaal beschermingspakket klaar hebben liggen voor als ze met een mogelijke coronapatiënt in aanraking komen.

In dat pakket zit een schort, een beschermende bril en een mondkapje. "Die andere producten konden we makkelijk bestellen, maar die mondkapjes geven problemen", zegt huisarts Doortje Graafmans. "We hebben er nu twee liggen, meer niet."

Ook de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen maakt zich zorgen over het dreigende tekort maar heeft nog geen signalen gekregen over acute nood.

'De hele dag gek gebeld'

Een groothandel uit Culemborg die levert aan tandartsen, mondhygiënisten, kaakchirurgen en orthodontisten ziet de voorraad snel slinken. "Wij worden de hele dag gek gebeld door zorgverleners maar ook door particulieren. Iedereen wil mondkapjes bestellen", vertelt directeur Remco van 't Hooft. "Over twee weken ben ik door mijn hele voorraad heen, het is een drama."

Een andere aanbieder ziet vooral sinds dit weekend een enorme toename in de vraag. "Gemiddeld zitten er zo'n tien tot twintig mensen tegelijk op onze website. Nu zijn dat er duizend", legt directeur Frank van der Feltz uit. De vraag groeide van 40 orders per dag, naar zo'n 300. Die toename komt niet vanuit de zorg. "Het zijn vooral cruiseschepen, restaurantketens en luchtvaartmaatschappijen die een bestelling doen."

Bij deze apotheek in Utrecht zijn de mondkapjes uitverkocht.

"Helaas moeten we al veel mensen teleurstellen", zegt Pieter-Jan Prins van groothandel Hofmeester. Ook zij kunnen de enorme vraag niet aan en hebben een quotum ingesteld. "Er zitten vijftig mondkapjes in een doos. We leveren er maximaal vijf, ook wanneer er veertig dozen worden besteld."

Het bedrijf importeert de mondkapjes uit China. "Onze grootste leverancier daar heeft al gezegd dat ze niks meer leveren de komende maanden. Ze produceren alleen nog maar voor hun eigen land."

Die grote vraag doet ook wat met de prijs van de mondkapjes. "Eerst verkochten we ze vanaf 5 euro per doos, nu is dat al zo'n 8 euro", zegt Prins. "Bij onze concurrenten stijgen de prijzen ook." Toch gaat het bedrijf niet voor de hoofdprijs. Ze hebben ervoor gekozen alleen Nederlandse en Belgische klanten te bedienen. "We kunnen de mondkapjes voor veel hogere prijzen verkopen in China, maar dat doen we niet."

Gezamenlijke inkoop

Zowel de vereniging van tandartsen als het het Nederland Huisartsen Genootschap wil een oplossing voor de leverproblemen. Ze hebben bij het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om een inventarisatie van beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen.

De minister onderzoekt nu of er in Europa centraal kan worden ingekocht, zodat niet het ene land gaat hamsteren en een ander land daardoor in de problemen komt. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) laat weten dat er nu nog geen grote tekorten zijn. VWS bespreekt met koepelorganisaties hoe een tekort het beste kan worden aangepakt. Zorgaanbieders die in de knel komen, krijgen het advies bij collega's aan te kloppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl