Wild herovert op imposante wijze wereldtitel op de scratch
Kirsten Wild is voor de derde keer wereldkampioene geworden op het onderdeel scratch. De 37-jarige Zwolse, die ook in 2015 en 2018 al de wereldtitel pakte op dit onderdeel in het baanwielrennen, versloeg de Amerikaanse Jennifer Valente en de Portugese Maria Martins na een sprint van bijna twee ronden.
"Ik vind het gewoon heel tof om wereldkampioen te worden", glunderde Wild na afloop. "We hebben hier echt heel veel op getraind, op die laatste twee ronden. Meestal zet ik hem te hard in en val ik stil op het eind. De truc is om dat andersom te doen."
"Er zat echt een stemmetje in mijn hoofd dat zei: wachten, wachten, wachten. Op een gegeven moment dacht ik: nu kan ik echt niet meer wachten, nu moet ik gaan. En toen ben ik gegaan."
Op het niet-olympische onderdeel scratch moeten veertig ronden worden afgelegd en wie als eerste over de finish komt wint. Wie geen geweldige sprint in de benen heeft, doet er goed aan te proberen een ronde voorsprong te nemen.
In Berlijn was er echter geen enkele serieuze aanval te bespeuren, waardoor Wild nauwelijks energie hoefde te verspelen. Vier ronden voor het einde kwam ze toch een beetje opgesloten te zitten, maar toch wist ze zich daaruit te bevrijden.
Met twee ronden voor het einde nam Wild gedecideerd de kop over van haar grote concurrente Laura Kenny en stond die eerste plek niet meer af. In de rug van Wild werd Kenny, viervoudig olympisch kampioene, op de streep zelfs nog geklopt door de Amerikaanse Valente en de Portugese Martins.
"Ik wilde heel graag sprinten, dan moet het peloton bij elkaar blijven. Er was wel een paar keer een beetje chaos, dat ik dacht: gaat er iemand? Maar uiteindelijk ging er niemand. Dat was voor mij ideaal. Perfect", aldus Wild.
Lamberink en Van der Peet zesde
Kyra Lamberink en Steffie van der Peet kwamen niet in de buurt van het podium. Met Shanne Braspennincx werd Lamberink in 2018 nog tweede bij de WK in Apeldoorn en in oktober moesten Braspennincx, Lamberink en Van der Peet op dezelfde baan genoegen nemen met het brons bij de EK.
De grootste kansen op een olympische medaille worden echter toegedicht aan Braspennincx en Laurine van Riessen op de individuele sprintnummers. En dus komen Braspennincx en Van Riessen in Berlijn niet uit op de teamsprint.
Met een tijd van 32,929 in de kwalificaties waren Lamberink en Van der Peet zelfs 0,03 sneller dan de tijd waarmee in 2018 de WK-finale werd behaald. In Berlijn waren echter zes duo's sneller, waaronder het sterke China.
Tegen de Chinesen kwamen Lamberink en Van der Peet er vervolgens niet aan te pas, al verbeterden ze zich wel: 32,833. Daarmee eindigden ze als zesde.
Duitsland zorgde voor een stunt door het favoriete Australië in de finale te kloppen. China mocht als nummer drie mee naar het podium.
Emotionele Lamberink trots: 'Maar ik heb er niets aan'
Kyra Lamberink maakt al jaren deel uit van de teamsprinters en haalde al een het podium van het WK en onlangs nog van het EK. Toch weet ze dat ze niet naar de Olympische Spelen in Tokio zal gaan.
"Dit geeft vertrouwen, wat ik nodig had na best wel een moeilijke periode. Maar ik heb er niets aan", zei ze met een snik in haar stem.
Met de zesde plaats op het WK is de teamsprint bij de vrouwen zeker van een olympisch ticket. Maar Lamberink zal daar zelf niet van profiteren. "De eis van de KNWU was dat we op de teamsprint podiumkandidaat moeten zijn, ander gaan we voor de individuele nummers. Ik heb geen sprint of keirin gereden, maar alleen gefocust op de startronde van de teamsprint. Want dat was mijn enige kans op de Spelen."
Het podium was te hoog gegrepen, het hele seizoen al. En dus zullen niet Lamberink en Van der Peet, maar Braspennincx en Van Riessen in Tokio uitkomen op de teamsprint. "Er stond dit seizoen zo veel druk op en ik heb me zo verschrikkelijk gevoeld", vervolgde Lamberink. "Ik heb echt gedacht, ik stop ermee. Maar ik vind fietsen gewoon zo ontzettend mooi."