NOS Nieuws

Laatste vonnis in beroemde rechtszaal WO II-processen

Ruim zeventig jaar na de Processen van Neurenberg is in de rechtszaal waar hoge nazi's ter dood werden veroordeeld het laatste vonnis geveld. Verdachten die in de rechtbank van de Duitse stad moesten verschijnen, liepen tot nu toe kans om in hetzelfde beklaagdenbankje te moeten zitten als nazi's als Hermann Göring en Rudolf Hess. Sinds vandaag is dat verleden tijd; de zaal wordt nu een museum.

Saal 600 werd in het najaar van 1945 wereldberoemd, toen daar de rechtszaken begonnen tegen de 24 belangrijkste nog levende nazi's. Naast Göring en Hess stonden ook generaals als Wilhelm Keitel en 'rijkscommissaris van Nederland' Arthur Seyss-Inquart er terecht. Elf nazi-kopstukken kregen de doodstraf.

Nazi-kopstukken in de rechtbank van Neurenberg. Op 1 oktober 1946 kregen ze hier hun vonnis te horen

De zaal in de Neurenbergse rechtbank was al lang voor de WO II-processen in gebruik. In 1925 moest Adolf Hitler er getuigen in een relatief kleine zaak tegen de uitgever van het nazi-krantje Der Stürmer, Julius Streicher. Ook rechters van het nazi-regime spraken 'recht' in de zaal; in die tijd werden er zeker tachtig doodvonnissen uitgesproken.

Ook na de Processen van Neurenberg bleef de ruimte dus in gebruik als rechtszaal, al werd die wel licht aangepast. De laatste die er zijn vonnis kreeg was een man die gisteren terechtstond voor mishandeling en bedreiging. Hij werd veroordeeld tot twee jaar en negen maanden cel.

Museum

De afdeling strafrecht van de rechtbank verhuist nu naar een nieuw gebouw en de beroemde zaal wordt omgebouwd tot museum. De deelstaatpremier van Beieren hoopt dat Saal 600 binnenkort wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

Waarom waren de processen tegen nazi-kopstukken eigenlijk in Neurenberg, en niet in bijvoorbeeld Berlijn of de Verenigde Staten? Bekijk de video:

Waarom werd het proces in Neurenberg gehouden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl