Actievoerende medewerkers van de Hoenderloo Groep
NOS Nieuws

Minister: geen doorstart Hoenderloo Groep op bestaande locaties

Een doorstart van jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep op de huidige locaties is niet haalbaar. Maar voortzetting van de zorg op andere plekken is wel mogelijk, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

De Hoenderloo Groep biedt specialistische zorg voor kinderen met complexe problemen. De opvanghuizen in Hoenderloo en Deelen gaan in de loop van het jaar dicht, onder meer vanwege de slechte financiële situatie, maar ook vanwege de kwaliteit.

Partijen in de Tweede Kamer, werknemers, ouders en de kinderombudsvrouw zeiden eerder dat ze zich grote zorgen maken over de sluiting. Ze vinden dat kwetsbare kinderen niet de dupe mogen worden van financiële problemen.

Duurzame passende zorg

De Jonge heeft met allerlei partijen gesproken en daaruit trekt hij de conclusie dat het doorgaan met jeugdzorg en onderwijs op de bestaande terreinen van de groep niet haalbaar is. Volgens de minister leidt geen van de onderzochte alternatieven tot een betere kwaliteit van zorg, tegen verantwoorde kosten.

Maar andere locaties van zorginstelling Pluryn, waartoe de Hoenderloo Groep hoort, zijn wel mogelijk. Daarvoor komen zo'n 80 tot 90 extra "behandelplekken" in kleinschaliger woongroepen. Pluryn heeft de minister laten weten dat voor alle jongeren die nu nog bij de Hoenderloo Groep zitten zicht is op "duurzame passende zorg".

Geen enkel kind buiten de boot

Volgens de minister blijft de "expertise omtrent complexe jeugdzorg binnen Pluryn behouden" en heeft concentratie op andere locaties een betere bezetting en kwaliteit tot gevolg. De Jonge benadrukt dat er ook vaak sprake zal zijn van onderwijs in de buurt. "Of dat in alle gevallen zo is en of het ook passend is, moet nog worden bekeken", schrijft de minister.

De Jonge onderstreept dat geen enkel kind buiten de boot mag vallen en dat alles zorgvuldig en op tijd met de betrokkenen moet worden besproken. Hij zou ook graag zien dat de medewerkers van de Hoenderloo Groep voor de sector behouden blijven. "Daarom is het goed dat Pluryn inzet op het behouden van personeel en het begeleiden van medewerkers van werk-naar-werk."

Oppositie: veel vragen

De oppositie in de Tweede Kamer reageert zeer teleurgesteld. "De jongeren die afhankelijk zijn van de Hoenderloo Groep en de werknemers zijn door De Jonge op een schandalige manier in de kou gezet. We hebben de afgelopen weken naar een toneelstuk zitten te kijken", zegt SP-Kamerlid Hijink.

Volgens zijn PVV-collega Agema heeft de brief van de minister een heel andere uitkomst dan wat de Kamer wilde. PvdA-Kamerlid Kerstens spreekt van "veel woorden, weinig daden" en ook volgens GroenLinks-woordvoerder Westerveld roept de brief alleen maar meer vragen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl