Amerikanen zijn quarantaine op Diamond Princess beu: 'We willen hier weg!'
Toen Gay en Phil Courter eind januari aan boord stapten van cruiseschip Diamond Princess, had het Amerikaanse stel een mooie vakantie in het vooruitzicht. Twee weken zouden ze met het schip onderweg zijn tussen verschillende Aziatische steden, om uiteindelijk in Yokohoma van boord te gaan voor een rondreis door Japan.
In Yokohama zijn ze aangekomen - maar van boord gaan ging niet vanwege het coronavirus. "Dinsdagochtend kregen we bericht van de kapitein. We zaten in quarantaine. De komende 14 dagen moesten we in onze hut blijven en mocht niemand de cruise verlaten."
Inmiddels zijn ze het behoorlijk zat, vertelt Gay Courter ons via Skype:
Volgens het Japanse ministerie voor Gezondheid is het virus inmiddels bij 130 passagiers van de Diamond Princess vastgesteld. Aan boord zijn ongeveer 3700 mensen, onder wie vijf Nederlanders. Iedereen zit in quarantaine.
Het echtpaar voelt zich niet veilig aan boord van het schip. "Er is nog veel onduidelijk over het virus, onder meer over hoe het zich precies verspreidt", vertelt Gay Courter. "We zijn bang dat het virus zich verspreid via de airco. Ik ben 75 en mijn man is 77. We maken ons grote zorgen want we zitten in de groep met een verhoogd risico."
'Alsof we in een slechte film zitten'
De Courters hebben allebei last van nachtmerries. De hele situatie is angstaanjagend, vertelt Gay. "Vanochtend keken we vanaf ons balkon naar buiten en zagen we dertig tot veertig ambulances, brandweerwagens en militaire voertuigen staan. We zagen mensen in beschermende pakken rondrennen. Het is net alsof we in een slechte film zijn beland".
De bemanning nemen ze niets kwalijk. "Alle bemanningsleden doen hun werk geweldig. Elke dag krijgen we goed te eten en het entertainment-team zorgt ervoor dat er genoeg programma's en films op televisie zijn om de dag mee door te komen." Daarnaast zijn er nog complimenten voor de kapitein. "Hij doet er alles aan om ons passagiers zoveel mogelijk op ons gemak te stellen".
Vanaf hun balkon kunnen ze de evacuaties van de besmette gevallen goed volgen. Gay: "Als één van de twee symptomen van het virus laat zien, wordt diegene van boord gehaald. Maar diens man of vrouw moet op het schip in quarantaine blijven."
'Kan me niet voorstellen hoe het zal zijn'
Dat zou een nachtmerrie zijn voor het echtpaar. "De afgelopen vijftig jaar hebben we moeilijkheden altijd samen doorstaan. Stel dat Phil het virus blijkt te hebben en van boord moet, en ik drie dagen later ook ineens ziek blijk te zijn. Dan is de kans groot dat we allebei naar een ander ziekenhuis worden gebracht. We zien namelijk verschillende plaatsnamen op de ambulances buiten staan. Ik kan me niet voorstellen hoe het zal zijn om zoiets alleen mee te moeten maken."
Alle opvarenden zitten nu zo'n zeven dagen in quarantaine. Het schip voelt inmiddels aan als een gevangenis, zeggen de Courters. "We tellen de dagen letterlijk af." Het echtpaar heeft daarvoor een briefje aan de muur gehangen. "Als je 24 uur per dag vastzit in je kamer, dan gaan de dagen nogal op elkaar lijken waardoor je snel in de war raakt", legt Gay uit.
Voor zover nu duidelijk moeten alle passagiers tot 19 februari aan boord blijven. Toch hoopt het echtpaar dat ze eerder het schip mogen verlaten. "We horen nu geruchten dat dokters mogelijk van plan zijn om alle passagiers aan boord te testen. Misschien mogen we dan - als alles goed is - eerder dit schip af. Dat is waar onze hoop vandaag op is gevestigd. Al is onze grootste hoop natuurlijk dat we gezond blijven."