Medisch personeel bij het cruiseschip Diamond Princess in de haven van Yokohama
NOS Nieuws

Meer films en internetbandbreedte voor passagiers 'corona-cruise'

Duizenden passagiers moeten de komende weken op het cruiseschip Diamond Princess voor de kust van Japan blijven om verdere besmettingen met het nieuwe corona-virus te voorkomen. Van de opvarenden zijn er 61 besmet geraakt. Geen van de vijf Nederlanders aan boord is ziek.

De Diamond Princess ligt sinds maandag voor anker bij de stad Yokohama, ten zuiden van Tokio. Toen is besmetting geconstateerd bij een man die eerder van boord ging in Hong Kong. De Nederlandse ambassade in de Japanse hoofdstad staat in nauw contact met de Nederlandse passagiers.

Terwijl medische teams aan boord passagiers en bemanningsleden testen voor het longvirus, moeten de passagiers in hun cabines blijven. Veel van hen hebben geen toegang tot zonlicht of buitenlucht en mogen alleen korte tijd het dek op. Sommige passagiers maken foto's en verspreiden die via sociale media.

Anderen plaatsen video's, zoals deze Britse passagier, die vertelt over het leven aan boord en zichzelf temperatuurt:

Passagier cruiseschip onder quarantaine: 'Er verandert hier ieder uur wel iets'

De 61 ziektegevallen op de Diamond Princess komen uit een steekproef van 273 mensen die werden getest omdat ze symptomen van het virus vertoonden, of nauw contact hadden gehad met andere zieken. Dat meldt het Japanse ministerie van Gezondheid.

Onder de zieken zijn 21 Japanners. Volgens de Japanse publieke omroep NHK zijn de meeste slachtoffers ouder dan 70 jaar. De Diamond Princess is op dit moment de grootste besmettingshaard van het nieuwe corona-virus buiten China.

Tientallen zieke mensen zijn inmiddels van het schip opgehaald en liggen nu in Japanse ziekenhuizen. Alle passagiers die nu nog aan boord zijn, kunnen pas 19 februari schip verlaten, zegt het ministerie.

Japan maakt zich zorgen om de uitbraak van het corona-virus omdat Tokio in juli gastheer is van de Olympische Spelen. Tot nu toe heeft de ziekte bijna 640 mensenlevens gekost in China.

De rederij Princess Cruises probeert het de passagiers wel aangenamer te maken. Het bedrijf meldt dat iedereen extra internetbandbreedte, extra TV zenders, films, luisterboeken, kaart- en bordspellen krijgt.

Alle passagiers zouden thermometers hebben gekregen en instructies om zich te melden als hun lichaamstemperatuur boven de 37,5 stijgt. Dat is een halve graad boven normaal. Sommige passagiers zeggen in de media zich zorgen te maken dat de airconditioning aan boord de besmetting zou kunnen verspreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl