NOS NieuwsAangepast

Brexit is een feit, duizenden vieren Brits vertrek uit EU in Londen

Om middernacht heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Daarmee is na 47 jaar een einde gekomen aan het EU-lidmaatschap van de Britten, iets waar een meerderheid van de Britse kiezers bij een referendum in 2016 toe had besloten.

Voor het brexit-moment, om 23.00 uur Britse tijd, hadden zich voor het parlementsgebouw in Londen zo'n 5000 mensen verzameld. Onder hen was Nigel Farage, een van de grootste aanjagers van de brexit.

Historische beelden, zo werd afgeteld naar de brexit:

Aftelmoment: van 10 naar 0 tot 'brexit'

Na het aftelmoment verscheen op een scherm de tekst We're out!, die met luid gejuich werd ontvangen.

"We vieren vanavond feest omdat we weten dat dit het belangrijkste moment in de moderne geschiedenis van ons land is", zei Farage tegen de menigte. "De oorlog is voorbij, we hebben gewonnen."

Farage bij het brexit-feest op Parliament Square in Londen

Op de Brexit Party bij het parlement na was het relatief rustig in Londen en andere Britse steden; er waren geen vuurwerkshows of andere feestelijkheden. Ook premier Boris Johnson liet zich niet zien. Hij beleefde de brexit in zijn ambtswoning in Downing Street.

'Geen eind, maar een begin'

Johnson noemde de brexit in een opgenomen speech "geen eind, maar een begin". Hij zei dat de Britten nu "de kracht van zelfstandig denken en handelen" gaan ontdekken en dat er volop kansen liggen.

"We hebben de middelen van zelfbestuur teruggepakt", zei Johnson verder:

Johnson: 'Hoe hobbelig de weg ook is, ik weet zeker dat we zullen slagen'

Hij stond ook stil bij het deel van de bevolking dat de brexit niet ziet zitten. "Er zijn natuurlijk ook veel mensen die een gevoel van angst en verlies ervaren", zei hij. "De taak van de regering, mijn taak, is om dit land te verenigen en vooruit te brengen."

Geen veranderingen

Tot 31 december verandert er vrijwel niets door de brexit. Dan moet er een handelsverdrag zijn gesloten tussen Londen en Brussel; tot die tijd gelden de huidige regels. Daarom worden er nu ook geen problemen verwacht bij bijvoorbeeld havens en vliegvelden.

Het is de eerste keer dat een lidstaat uit de Europese Unie stapt. Na het vertrek van de Britten zijn er nog 27 landen over.

In Brussel werd om middernacht getreurd, al was er ook wat gejuich:

Zo werd de brexit ingeluid in Brussel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl