Duizenden leraren de straat op vanwege tweedaagse staking
In verschillende grote steden in Nederland gaan leraren vandaag de straat op. Ze willen dat het kabinet meer doet aan de werkdruk in het basis- en voortgezet onderwijs en komt met structurele oplossingen voor het lerarentekort.
Zo'n 4.200 basis- en middelbare scholen sluiten volgens de onderwijsbonden vandaag hun deuren. Dat is ongeveer de helft van het aantal scholen in Nederland. Onderwijsbond AOb wil na vandaag voortaan elke derde dinsdag van de maand actievoeren. Hoe die acties eruit gaan zien, is nog niet bekend.
Veel steden doen mee
In Rotterdam-Zuid liepen actievoerders vanmorgen vanaf drie punten richting stadion De Kuip. De politie zette een aantal straten af om de demonstratie in goede banen te leiden. Volgens onderwijsbond AOb liepen er vanmorgen enkele honderden mensen mee, onder wie SP-leider Lilian Marijnissen. Later op de ochtend verzamelden actievoerende leraren zich in de Kuip, waar een manifestatie plaatsvindt. RTV Rijnmond meldt dat er in het stadion bijna 8000 stakers zitten.
In Amsterdam verzamelden de actievoerders zich op de Dam. Volgens AT5 waren er duizenden leraren op de been. Politici Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) liepen in de hoofdstad met de demonstranten mee.
Ook in Zutphen, Middelburg, Maastricht, Den Haag en Groningen gingen leraren vandaag de straat op. In Den Haag werd vanochtend een pop-upklas neergezet, meldt Omroep West. In het centrum van Den Haag staat een klein glazen gebouwtje waar een groepje basisschoolleerlingen les krijgt. Later op de dag wordt er nog een mars gelopen naar het Binnenhof.
In Middelburg waren volgens Omroep Zeeland vanochtend honderden basisschoolleraren op straat. De helft van de tweehonderd basisscholen in Zeeland doet mee aan de actie, meldt de oproep.
Ook in Maastricht hebben leraren zich aangesloten. Volgens 1Limburg houden zo'n 240 scholen in de provincie hun deuren dicht. Veel leraren verzamelden zich vanochtend op de Markt in Maastricht.
Niet op alle scholen werd vandaag gestaakt. Een basisschool in Driebergen wilde vandaag liever een positief geluid laten horen. Leerlingen mochten potentiële nieuwe leraren rondleiden door de school:
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) gaat vandaag bij vier scholen op bezoek om te praten over het lerarentekort. In Utrecht, Den Bosch en Deventer wordt morgen gestaakt.
Omdat veel leerlingen vandaag en morgen niet naar school kunnen, bieden musea en attractieparken door het hele land korting aan. Zo geeft dierentuin Artis korting op kaartjes en kunnen scholieren in het Omniversum in Den Haag tegen een gereduceerd tarief een film kijken.
In het hele land zijn manifestaties waar veel leerkrachten bij zijn:
Het is de tweede keer in een aantal maanden dat onderwijzers het werk neerleggen. In november vorig jaar werd ook al gestaakt, toen bleven zo'n 4400 scholen dicht. Kort daarvoor had minister Slob 460 miljoen euro extra toegezegd voor het onderwijs, maar dat was volgens de vakbonden niet genoeg. Maandag kwam daar nog 9 miljoen euro bij om zij-instromers aan te trekken. De bonden eisen dat er in totaal 1,65 miljard euro extra naar onderwijs gaat.
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag boden maandag ook hun noodplannen voor het onderwijs aan, waarin de steden met oplossingen komen om de werkdruk voor leraren te verlichten.
Grootte van tekort
Uit recente ramingen blijkt dat voor het schooljaar 2024/2025 een tekort van 1300 fte aan middelbare schoolleraren wordt verwacht. In het basisonderwijs is dat 1970 fte. Naar hoeveel openstaande vacatures zich dat vertaalt, kan het ministerie van Onderwijs niet precies zeggen. De bonden voorspellen voor 2025 tekorten van 5716 leraren in het basisonderwijs en 1304 docenten in het middelbaar onderwijs.