Drie doden bij crash blusvliegtuig, branden blijven Australië teisteren
In het zuidoosten van Australië is een blusvliegtuig neergestort bij het bestrijden van de aanhoudende bosbranden. De drie inzittenden zijn om het leven gekomen. Hoewel het op een aantal plekken heeft geregend, zijn de branden nog lang niet overal onder controle. Zo was het vliegveld van de hoofdstad Canberra urenlang gesloten en werden opnieuw mensen geëvacueerd vanwege het vuur.
Waarom het blusvliegtuig neerstortte, wordt nog onderzocht. Er was een grote vuurbal te zien toen de C-130 Hercules de grond raakte, meldt de brandweercommandant op basis van ooggetuigen. De drie inzittenden waren Amerikanen.
Het blusvliegtuig was van een Canadese maatschappij en op missie in het zwaargetroffen gebied in de staat New South Wales. Tijdens het lossen van een lading brandvertragende vloeistof in een brandende vallei viel opeens het contact met de Hercules weg.
Brand naast het vliegveld
Voor vijf plekken in het zuidoosten van het land was een noodwaarschuwing afgegeven vanwege bosbranden. In de buurt van de hoofdstad Canberra klonterden twee brandhaarden samen tot een grote. Daarom werden in de buitenwijken mensen geëvacueerd.
Vanwege de dikke rookpluimen van een nabijgelegen vuurhaard was het vliegveld van Canberra een aantal uren dicht. Inmiddels is de luchthaven weer deels geopend. De natuurbrand, die op het hoogtepunt enkele honderden meters van de landingsbaan was verwijderd, is volgens lokale media nu onder controle.
Sinds september kwamen volgens persbureau Reuters 32 mensen om het het leven door de natuurbranden. Zo'n 2500 huizen zijn in vlammen opgegaan, in een gebied ter grootte van een derde van Duitsland. Op een speciaal kaartje van krant The Guardian kun je zien hoe groot de afgebrande oppervlakte is in vergelijking met Nederland.
"Op sommige plekken langs de oostkust worden mensen nu voor de derde keer sinds Oud en Nieuw geëvacueerd", zegt correspondent Eva Gabeler.
Omdat Zuidoost-Australië zo groot is, verschilt de situatie per gebied. Op sommige plekken heeft het geregend en is een aantal brandhaarden gedoofd. In Melbourne bijvoorbeeld kwam het met bakken uit de hemel. De Australian Open was even stilgelegd vanwege dirty rain, oftewel de smurrie van stof die vermengd was met regen.
De ballenjongens en -meisjes hadden hun handen vol aan het schoonpoetsen van de tennisbanen:
Maar in de droogste gebieden viel nauwelijks of geen regen, legt de correspondent uit. Lokaal waren er ook hevige stofstormen.
In Sydney liep de temperatuur op tot 41,3 graden. Voor de branden ten noordwesten van de stad was een noodwaarschuwing afgegeven. "Er staat een sterke westenwind: een slechte combinatie met deze bosbranden", zegt Gabeler. Gelukkig voor de inwoners van de stad draait de wind, althans dat is de verwachting. "Dus morgen zijn de omstandigheden hopelijk beter."
Desondanks is het het einde van dit rampzalige bosbrandbrandseizoen nog niet in zicht, benadrukt de premier van New South Wales.