Een getekende afbeelding van de Spitzer-telescoop
NOS Nieuws

Spitzer-telescoop maakte het onzichtbare zichtbaar en gaat nu met pensioen

De Spitzer-telescoop van NASA beëindigt binnenkort zijn missie. De telescoop werd in 2003 gelanceerd. De verwachting was dat hij 2,5 jaar zou opereren, maar dat is uiteindelijk 16 jaar geworden. "Elke missie moet ooit eindigen", zegt NASA.

"De Spitzer heeft een tip van de sluier opgelicht van veel verborgen objecten in bijna elk hoekje van het universum", schreef NASA eerder. "Van een nieuwe ring rond Saturnus tot observaties van de verste bekende sterrenstelsels. Hij heeft sterren bespioneerd in elk stadium van hun leven, ons eigen sterrenstelsel in kaart gebracht, prachtige foto's gemaakt van sterrennevels en nieuwe planeten onderzocht."

Onzichtbaar met het blote oog

De ruimtetelescoop is een satelliet die zich buiten de dampkring bevindt en vanaf daar foto's maakt van het universum met een infraroodcamera. Daarmee kunnen vormen van licht worden vastgelegd die door een normale camera (of met het blote oog) niet kunnen worden gezien.

We maakten een selectie van foto's genomen door de Spitzer-telescoop:

  • NASA/JPL-Caltech
    De Helixnevel, gezien vanuit de Spitzer
  • AFP/NASA/JPL-Caltech
    Het centrum van de Melkweg, gezien vanuit de Spitzer
  • AFP
    Het spin-gedeelte van de Spin en Vlieg-nebula, gezien vanuit de Spitzer
  • AFP/NASA/JPL-Caltech
    De Orion Nebula, gezien vanuit de Spitzer
  • AFP PHOTO /NASA/CXC/PSU/K.Getman, E.Feigelson, M.Kuhn & the MYStIX team
  • AFP PHOTO/NASA/JPL
    De ster Zeta Ophiuchi, gezien vanuit de Spitzer

De Spitzer is een de vier Great Observatories van NASA, samen met de Hubble-telescoop, het Compton Gamma Ray Observatory en het Chandra X-ray Observatory. Elke telescoop fotografeert andere vormen van licht of straling: infrarood, ultraviolet, gammastraling, röntgenstraling en 'gewoon' licht.

De telescoop heeft de sterrenkunde veel kennis gebracht over zogenaamde 'exoplaneten', planeten die om een andere ster draaien dan de zon. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om de satelliet op die manier te gebruiken, maar dankzij aanpassingen heeft de telescoop ver boven zijn oorspronkelijk verwachtingen gepresteerd, zegt NASA.

Op 30 januari zwaait de telescoop officieel af, maar vandaag houdt NASA, het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, al een afscheidsfeestje. Om 19.00 vanavond (Nederlandse tijd) komt er een live-programma met NASA-wetenschappers en leden van de Spitzer-missie. Via sociale media kunnen vragen aan de wetenschappers worden gesteld.

NASA maakte deze video over de missie van de Spitzer-telescoop:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl