Desi Bouterse
NOS NieuwsAangepast

Historische dag in Suriname: Desi Bouterse oog in oog met de Krijgsraad

Wegen rondom de rechtbank worden afgesloten, scholen gaan dicht en aanhangers van de NDP van Desi Bouterse zullen zich met vlaggen en spandoeken massaal mobiliseren. Suriname maakt zich op voor een spannende en historische dag, als om 09.00 uur lokale tijd (13.00 uur in Nederland) het strafproces over de Decembermoorden wordt hervat.

Het zal voor het eerst zijn in deze rechtszaak, die in 2007 van start ging, dat Desi Bouterse persoonlijk voor de rechters verschijnt. Althans, dat is de verwachting. Eind vorig jaar werd Bouterse veroordeeld tot twintig jaar cel voor het medeplegen van de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien prominente tegenstanders van zijn militaire regime werden vermoord.

Bouterse is sinds 2010 president van Suriname en hoopt later dit jaar opnieuw de verkiezingen te winnen. Tijdens deze langslepende rechtszaak is hij tot nu toe bij geen enkele zitting aanwezig geweest en hij was er ook niet bij toen op 29 november het vonnis werd uitgesproken. Bouterse was toen op staatsbezoek in China, en werd daarom bij verstek veroordeeld.

Belachelijk gemaakt en uitgejouwd

Om het vonnis aan te vechten, heeft de president verzet aangetekend, maar de voorwaarde is dan dat hij zelf aanwezig moet zijn bij de eerste zitting. Net als de overige zittingen dient ook deze beroepszaak bij de Krijgsraad.

Bouterses aanhangers zijn via berichten en filmpjes op Facebook opgeroepen om hun leider te ondersteunen en te begeleiden naar de rechtszaal:

NDP roept aanhangers op om naar Krijgsraad te komen

Vanuit de verschillende districten in het land zijn speciale bussen ingezet om de NDP-aanhang die van buiten Paramaribo moet komen, naar de stad te vervoeren.

Het ministerie van Politie en Justitie heeft in een speciaal communiqué de bevolking opgeroepen om de rust te bewaren en de aanwijzingen van de politie op te volgen en chaos te voorkomen. Na afloop van de zitting zal Bouterse bij het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad zijn aanhangers toespreken.

Hoelang de zitting duurt, is nog onbekend, maar Irwin Kanhai, de advocaat van Bouterse, verwacht dat het een regiezitting zal zijn die vlot zal verlopen. Kanhai heeft het Bouterse afgeraden om naar de Krijgsraad te komen, omdat hij dan voor de rechters zou moeten opstaan. Hij loopt dan de kans om door "nabestaanden belachelijk te worden gemaakt en te worden uitgejouwd", aldus Kanhai in een interview met de nieuwssite Starnieuws.

Onherroepelijk

Nabestaanden hebben op hun beurt van hun advocaat het advies gekregen om niet naar de zitting te gaan, om spanningen en confrontaties te voorkomen. Toch heeft een kleine groep aangegeven dat ze juist wel aanwezig zullen zijn op het moment dat Bouterse zelf verschijnt.

Mocht Bouterse besluiten om op het laatste moment toch niet persoonlijk naar de rechtbank te gaan, dan wordt het vonnis van twintig jaar onherroepelijk en vervallen alle beroepsmogelijkheden. Bouterse zou dan alleen nog de mogelijkheid hebben om gratie te krijgen of amnestie.

Verkiezingsbijeenkomst

De zitting van vanochtend houdt de gemoederen in Suriname al dagen bezig. Dat een zittende president is veroordeeld voor een vijftienvoudige moord is uniek. Daarbij heeft Bouterse altijd gezegd dat het om een politiek proces gaat en heeft hij als voorzitter van de NDP de rechters regelmatig beschimpt en hen ervan beschuldigd politiek te bedrijven.

Het feit dat hij nu toch heeft besloten zelf voor de Krijgsraad te verschijnen, is dan ook tekenend. De manifestatie van de NDP'ers rondom de zitting zal naar verwachting veel weghebben van een verkiezingsbijeenkomst.

Later dit jaar, in mei, worden er verkiezingen gehouden. Bouterse, wiens NDP nu nog de grootste partij is, hoopt die opnieuw te winnen. Voor hem is het belangrijker dan ooit om opnieuw president te worden, want in die positie kan hij voorkomen dat het vonnis wordt uitgevoerd en hij achter de tralies verdwijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl