Beelden die het Israëlische leger heeft vrijgegeven
NOS Nieuws

Israëlische leger: drie Palestijnen met explosieven gedood

Israëlische militairen hebben drie Palestijnen doodgeschoten die een aanval op de Israëliers 'met explosieve apparaten' uitvoerden, meldt het Israëlische leger.

Volgens een woordvoerder zouden de drie zo'n vierhonderd meter over de grens zijn gekomen vanuit de Gazastrook. Er zijn geen Israëlische slachtoffers gevallen. Het Israëlisch leger heeft beelden vrijgegeven.

De afgelopen dagen werden vanuit Gaza al meerdere ballonnen met explosieven opgelaten die in Israël terechtkwamen. In reactie voerde het Israëlische leger luchtaanvallen uit op doelen van Hamas. Aan beide kanten vielen voor zover bekend geen slachtoffers.

Bombardementen en vergelding

Sinds 2007 wordt Gaza geregeerd door Hamas, een militante islamitische beweging die door Israël en het Westen als een terroristische groepering wordt gezien. Israël en Hamas vochten drie oorlogen uit, de laatste in 2014. Nog steeds vinden regelmatig raketaanvallen vanuit Gaza op Israël plaats, vaak met Israëlische bombardementen en andere vergeldingsacties tot gevolg.

Israël blokkeert de toegang van veel goederen tot Gaza en controleert met Egypte en de Palestijnse Autoriteit de grenzen. Mede daardoor is de economie in een slechte staat. Volgens de Wereldbank leeft de helft van de bevolking onder de armoedegrens en bedraagt de werkloosheid 52 procent. Gaza heeft de oppervlakte van ruim twee keer het eiland Texel en telt ruim 1,8 miljoen inwoners.

Holocaustherdenking

De aanvallen maakten een einde aan een periode van relatieve rust tussen Israël en Hamas. "De partijen zijn volgens berichten in onderhandeling over een wapenstilstand voor langere tijd", zegt NOS-correspondent Ties Brock. "Maar Hamas zei vandaag op een persconferentie dat de onderhandelingen wat hen betreft niet snel genoeg gaan, en dreigde met meer explosieve ballonnen."

Woensdag en donderdag is er een Holocaustherdenking in Israël, waar wereldleiders als de presidenten Poetin en Macron en de Britse prins Charles naartoe komen. Ook koning Willem-Alexander gaat naar de bijeenkomst. Israël zou hebben aangekondigd hard terug te slaan als Hamas de herdenking probeert te verstoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl