EU hoopt geduldig op wapenstilstand Libië
Er moet zo snel mogelijk een wapenstilstand komen in Libië, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is dat de logische vervolgstap na de Libië-top gisteren in Berlijn. Blok vergaderde vandaag in Brussel met de EU-ministers over wat er nu moet gebeuren.
Op de top in Berlijn spraken vertegenwoordigers van zo'n tien landen met elkaar. Onder hen waren de presidenten Poetin, Erdogan en Macron en de Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken.
Zij spraken af dat het VN-wapenembargo moet worden gerespecteerd en dat alle partijen samen streven naar een wapenstilstand in het Noord-Afrikaanse land, dat in de greep is van een machtsstrijd tussen krijgsheer Haftar en de regering van premier Sarraj.
Wie is wie in het conflict, en waar gaat de strijd over? Een korte uitleg:
Aan ideeën geen gebrek in de Europese Unie. Zo vindt Josep Borrell, de EU-chef van Buitenlandse Zaken, dat de EU kan helpen bij het toezicht op de wapenstilstand. Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat iedereen veel geduld moet hebben. "Het is nu eerst aan de partijen in Libië om de eerste stappen te zetten."
Duurzame vrede
Volgens Blok wil de EU graag helpen bij het bereiken van een duurzame vrede. "Op het moment zijn er nog geen concrete beslissingen. Eerst moet die wapenstilstand er komen, dan kunnen we vervolgstappen zetten", zegt Blok. Hij wil niet zeggen of Nederland eventueel militairen kan leveren. "Dat hangt echt van de condities van de wapenstilstand af."
Borrell denkt dat er wel toezicht moet worden gehouden op het hele proces. "Je kan dit niet onbeheerd laten gebeuren. Iemand moet dat doen." Hij weet nog niet of de EU, de VN of de Afrikaanse Unie dat toezicht zal uitvoeren.
Volgens Maas komt er begin volgende maand een tweede conferentie waarin concrete afspraken moeten worden gemaakt. "Berlijn was het startschot, het begin van een proces met hele kleine stapjes."