Zaalhockeyers verliezen halve finale EK van grootmacht Oostenrijk

De Nederlandse zaalhockeyers zijn er niet in geslaagd de finale van het EK te bereiken. In de halve finale was regerend Europees en wereldkampioen Oostenrijk met 5-3 te sterk.

De Oostenrijkers kwamen al in de eerste minuut op voorsprong via Michael Körper. Oranje raakte niet van slag en bleef geconcentreerd verdedigen, ondertussen zoekend naar een opening in de Oostenrijkse verdediging.

Snel doelpunt

Het goede spel van Oranje werd in het tweede kwart beloond met een snel doelpunt van Jochem Bakker (Rotterdam).

In het derde kwart volgden de doelpunten elkaar opeens snel op. Eerst zette Alexander Bele de titelverdediger op 2-1, maar een minuut later had Timo Goor na een fraaie combinatie alweer gelijkgemaakt.

Vlak voor het einde van het kwart zette Körper uit een strafcorner Oostenrijk voor de derde keer op voorsprong.

Nederland moest daardoor in de laatste tien minuten op jacht naar de gelijkmaker en de Oostenrijkers profiteerden van de ruimte die dat opleverde.

Bele maakte er 4-2 van, waarna Körper zijn hattrick voltooide met de 5-2. Oostenrijk liet daarna de teugels wat vieren, waardoor aanvoerder Nicki Leijs (Amsterdam) in de slotminuut nog kon scoren voor Oranje.

Zondag speelt Oranje nog de wedstrijd om het brons. De tegenstander daarin is Rusland, dat in de tweede halve finale kansloos verloor van een andere grootmacht in de zaal, Duitsland.

Indrukwekkend Oranje

Oranje had zaterdagmiddag het laatste groepsduel met 7-6 verloren van Duitsland, dat het EK vijftien keer heeft gewonnen en ook al eens de wereldtitel veroverde.

Nederland kwam in dat spannende en hoogstaande duel twee keer op voorsprong, maar in de laatste seconden maakte Duitsland alsnog de winnende treffer.

Daardoor was Nederland als de nummer twee in de groep veroordeeld tot een halve finale tegen Oostenrijk.