AlFitrah-oprichter en imam Suhayb Salam
NOS Nieuws

Tweede Kamer probeert via rechter Salam-imperium te ontrafelen

  • Reinalda Start

    Redacteur Binnenland

  • Reinalda Start

    Redacteur Binnenland

Wie wil kan bij de Utrechtse imam Suhayb Salam terecht voor een cursus 'Hoe kan ik emotie de baas zijn'. Het is een nieuwe cursus "wegens succes van onze eerste cursus". Ook meiden zijn welkom op gezellige knutselmiddagen, waarbij "we op een leuke manier gaan leren over de islam".

De fel bekritiseerde salafistische prediker lijkt lak te hebben aan zijn eerdere faillissement, een kritisch rapport van het Verwey-Jonker Instituut en nu ook een parlementair onderzoek. Meer dan dat: Salam bouwt zijn imperium alleen maar verder uit.

Verschillende politici in de Tweede Kamer zien dat met lede ogen aan. Op 10 februari beginnen in de Tweede Kamer unieke verhoren waarmee het parlement probeert meer zicht te krijgen op "ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen".

De pijlen van de onderzoekscommissie lijken vooral gericht op de stichtingen van Suhayb Salam. Daarop vooruitlopend eist de Kamercommissie vandaag bij de rechtbank in Den Haag dat Salam de documenten aanlevert waar hem om is gevraagd.

Invallen door FIOD

Een recent onderzoek van het Verwey-Jonker instituut concludeerde dat hij negatieve invloed heeft op gelovigen. Op zijn Facebook-pagina zegt Salam dat het rapport "gebaseerd is op onjuistheden, onwaarheden, valse verklaringen, schendingen van afspraken en politiek gestuurde belangen".

Dat zal ook de strekking zijn van zijn verweer bij de rechtbank vandaag. Zijn advocaat wil vantevoren niet op de zaak ingaan, maar zegt dat Salam de gevraagde papieren niet kan leveren, omdat ze door de FIOD bij invallen in de moskee en stichtingen in beslag zijn genomen.

Die invallen volgden na jaren onderzoek van de FIOD en het Openbaar Ministerie naar de financiën van alFitrah en andere organisaties van de familie Salam. Centraal daarin staan imam Suhayb Salam, zijn broer Ammar van de SOS-stichting en vader Ahmed Salam, die aan het hoofd staat van de As-Sunnah-moskee in Tilburg. Maar al veel langer is er kritiek op het imperium van de Salams, met hun moskeeën, stichtingen en opleidingsinstituut.

Minister van Integratie Rita Verdonk krijgt in 2004 geen hand van imam Salam uit Tilburg

Vader Salam veroorzaakte in 2004 ophef toen hij de hand van toenmalig minister Rita Verdonk weigerde te schudden. Hij ondervond in Tilburg meer weerstand dan zijn zoon in Utrecht. Ahmad Salam werd regelmatig op het matje geroepen door toenmalig burgemeester Vreeman, herinnert oud-wethouder en -VVD-raadslid Roel Lauwerier zich.

Lauwerier stelde geregeld kritische vragen over de Tilburgse imam. Zo eiste hij opheldering over de uitnodiging van de imam voor een bijeenkomst van de gemeente over de aanpak van radicalisering en jihadisme. "Dat terwijl de gemeente nota bene aangifte had gedaan tegen hem vanwege mishandeling", herinnert Lauwerier zich.

'Niet werken in supermarkten'

Onderzoeksjournalist Patrick Pouw volgde in 2008 een jaar lang lessen van Suhayb Salam en schreef er een boek over. Daaruit blijkt dat het bekeren van mensen tot de 'pure islam' zoals die door de profeet Mohammed werd beschreven, een belangrijke missie is van de imam. Pouw zag dat leerlingen werden aangespoord om zoveel mogelijk koranlessen te volgen. Moslima's werd verteld niet in supermarkten te werken waar drank en varkensvlees wordt verkocht.

Er zijn overigens geen aanwijzingen dat de Salams moslims opriepen om te gaan strijden aan de zijde van IS. Suhayb Salam heeft juist in het verleden gezegd dat moslims uit Nederland daar niets te zoeken hebben.

Populaire koranlessen

In de wijk Overvecht geeft Suhayb Salam koranlessen die goed worden bezocht door kinderen uit de wijk. Veel ouders uit Overvecht kiezen voor die lessen, omdat ze goedkoop zijn en goed georganiseerd. Zijn populariteit was ook de reden waarom een katholieke basisschool in Overvecht hem in 2015 uitnodigde om de gemoederen te komen bedaren na de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo.

De kinderen stonden die dagen lijnrecht tegenover de 'witte' leraren op de wijkschool. Imam Suhayb Salam werd uitgenodigd, samen met de plaatselijke pastor. Hij vertelde hun over een vreedzame Mohammed die niet voor geweld koos toen hij werd uitgescholden. De toenmalige directeur had geen aanwijzingen gekregen dat de imam een slechte invloed zou hebben.

De rechter doet mogelijk vandaag al gelijk uitspraak over de documenten die door de Tweede Kamer worden opgevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl