Nederlandse handballers komen bij EK-debuut tekort tegen Duitsland

Nederland niet opgewassen tegen Duitsland bij EK-debuut

De Nederlandse handbalmannen hebben hun EK-debuut niet weten op te luisteren met een overwinning. In het Noorse Trondheim was Duitsland, de Europees kampioen van 2016 en dat jaar ook goed voor olympisch brons, met 34-23 duidelijk een maatje te groot.

Oranje leek geen plankenkoorts te kennen en nam brutaal de eerste twee treffers van de wedstrijd voor z'n rekening, maar nadat Duitsland na zeven minuten voor het eerst op voorsprong (4-3) was gekomen, liepen de oosterburen snel uit naar 10-4.

Te groot obstakel

Na rood voor Uwe Gensheimer, die volgens de arbitrage een strafworp tegen het gezicht van Oranje-doelman Bart Ravensbergen had gegooid, stokte de Duitse aanvalsmachine. Nederland knokte zich terug en had het gat bij rust verkleind tot 13-15.

'Man van de wedstrijd' Luc Steins

Na de hervatting slaagde de voortreffelijke keeper Andreas Wolff erin Nederland van 16-16 af te houden. Daarna werd Oranje vooral in verdedigend opzicht slordiger en vormde Wolff steeds vaker een te groot obstakel. Duitsland, begin vorig jaar bij het WK in eigen land als vierde geëindigd, noteerde een serie van zeven doelpunten op rij, waardoor de marge toch nog fors uitviel.

Troostprijs Steins

Voor Luc Steins, goed voor zeven doelpunten, was er nog een troostprijs weggelegd: hij werd uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd'.

Zaterdag speelt Nederland tegen Letland en maandag wacht Spanje. De beste twee ploegen in de groep van vier gaan door naar de volgende ronde.