Robert Swaak
NOS Nieuws

ABN Amro vindt nieuwe topman bij accountantskantoor PwC

Robert Swaak van accountantskantoor PwC gaat ABN Amro leiden. De 59-jarige voormalige bestuursvoorzitter van het accountantskantoor is door de Raad van Commissarissen van de bank voorgedragen om na Gerrit Zalm en Kees van Dijkhuizen de bank te gaan leiden.

ABN Amro is nog altijd voor de meerderheid in handen van de Staat. Swaak moet de bank "toekomstbestendig maken, met oog en oor voor klanten, medewerkers en investeerders".

Het is voor het eerst dat iemand van buiten de bankwereld de hoogste functie krijgt binnen ABN Amro. "Iemand die zijn sporen heeft verdiend", zegt president-commissaris Tom de Swaan die hem voordraagt. "Hij heeft bijna iedere bank in Europa van binnen gezien als adviseur op het gebied van strategie en het gebied van anti-witwassen."

Eerder stelde de Rabobank Wiebe Draijer aan als hoogste baas, die ook niet afkomstig is uit de bankenwereld.

Witwasonderzoek

Swaaks kennis van anti-witwasregels komt hem goed van pas, want één van de belangrijke dossiers op zijn nieuwe bureau is het justitieel onderzoek naar witwassen bij ABN Amro. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek lopen naar fouten die de bank zou hebben gemaakt bij de controle op witwassen. ING moest in een vergelijkbare zaak 775 miljoen euro betalen.

Volgens president-commissaris De Swaan heeft dat onderzoek kandidaten voor de toppositie niet afgeschrikt. "Een flink aantal kandidaten is de revue gepasseerd. Bij geen van de kandidaten heeft dat een rol gespeeld."

Swaak treedt per 22 april aan, als de toezichthouders de benoeming goedkeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl