In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Politie Utrecht geeft beelden vrij van vuurwerkbekogeling Oud en Nieuw

Politieagenten in de Utrechtse wijk Zuilen zijn tijdens Oud en Nieuw bekogeld met vuurwerk. De politie gaf vandaag de beelden vrij aan RTV Utrecht.

Op de beelden is te zien hoe een busje van de Mobiele Eenheid wordt bekogeld met vuurwerk. Agenten die een groep jongeren proberen tot kalmte te manen, moeten vuurwerkpijlen ontwijken. Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland, is boos. "Je ziet dat vuurwerk gebruikt wordt als geweldsmiddel en vernielingsmiddel. Dat is natuurlijk absurd."

Bekijk de beelden hier:

'Niet de minste politiemensen hebben hier geen zin meer in'

Sitalsing is er klaar mee. "Het is voor het eerst dat politiemensen, en dat zijn niet de minste agenten, zeggen dat ze helemaal geen zin meer hebben om op deze manier het werk te doen."

Een deel van de jongeren die op de beelden te zien zijn, is opgepakt. De meerderheid loopt nog vrij rond. Als het aan Sitalsing ligt, komt daar snel verandering in. "We onderzoeken de beelden net zo lang totdat ook andere mensen aangehouden worden. Ze kunnen erop rekenen dat we daar gedurende het hele jaar mee bezig gaan."

Vuurwerkverbod

Sitalsing ziet dan ook graag een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komen. Een grote meerderheid van burgemeesters in de provincie Utrecht is ook voor een verbod, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Van de 26 burgemeesters zijn er 24 vóór en twee tegen.

"Het moet gewoon ophouden", zegt Frits Naafs, burgemeester van Utrechtse Heuvelrug. Voor hem is de maat vol na afgelopen Oud en Nieuw. "Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden dat ik in deze gemeente al in september met politie, brandweer en een jongerenwerker om de tafel moet voor een draaiboek. Alles om het in goede banen te leiden."

Advertentie via Ster.nl