Ziekenhuis Assen zet verslavingszorg in tegen roken
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gaat vanaf deze week verslavingsartsen inzetten om mensen van het roken af te helpen. Het is de eerste keer in Nederland dat dit gebeurt. Er komt een verslavingspoli met een verslavingsarts en een longarts aan het hoofd.
Normaal gesproken staan gespecialiseerde verpleegkundigen aan het hoofd van zo'n poli. Zorgverzekeraars vergoeden verslavingszorg voor rokers die willen stoppen niet.
Verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord-Nederland en longarts Marc Mertens van het Assense ziekenhuis gaan in nauwe samenwerking leiding geven aan de nieuwe poli.
Tineke Wiebrants, longpatiënt, rookt al 40 jaar. Ze hoopt dat het met hulp van een verslavingsarts lukt om te stoppen:
"Door gewoon te beginnen met onze poli willen we afdwingen dat het betaald gaat worden door de verzekeraars", zegt Robert van de Graaf, die ook de drijvende kracht is achter het initiatief de Rookvrije Generatie.
Van de Graaf probeert al jaren samen met ziekenhuizen poli's op te zetten zoals nu in Assen. De belangstelling daarvoor bij de ziekenhuizen is groot tot blijkt dat er geen betaling voor komt. Het ziekenhuis in Assen steekt nu zijn nek uit. Bestuurder Suzanne Kruizinga en de longartsen Marc Mertens en Sander de Hosson vinden dat ze nu moeten beginnen met de poli, omdat hulp bij het stoppen met roken een belangrijke vorm van preventie is.
De longartsen van het Wilhelmina Ziekenhuis behandelen ruim 5300 COPD- en astmapatiënten. Van die groep roken er 850. Het allerbeste wat die 850 patiënten kunnen doen volgens de Asser longartsen is stoppen met roken.
Van de Graaf zelf behandelt de meest complexe patiënten die roken en daarnaast psychiatrische aandoeningen hebben of andere verslavingen. Hij gaat verder verpleegkundigen en artsen coachen. Ook bekijkt hij welke ondersteuning huisartsen nodig hebben om een deel van de patiënten te kunnen helpen bij het stoppen met roken. Ten slotte kan Van de Graaf terugvallen op de circa zeshonderd behandelaars van Verslavingszorg Noord-Nederland.
In kaart
Rokers kunnen in eerste instantie één dag per week terecht op de speciale stoppen-met-roken poli van het Wilhelmina Ziekenhuis. In de eerste maanden gaan de behandelaars bekijken wie de zwaarste zorg nodig hebben en wie mogelijk met een kortere en goedkopere behandeling te helpen zijn.
"Het unieke van onze aanpak is", zegt Van de Graaf, "dat we specialistische verslavingszorg laagdrempelig beschikbaar maken voor patiënten, maar tegelijk ook de drempels voor collega's om advies in te winnen drastisch verlagen."
Grote pre
Longarts Wande de Kanter van het Antonie van Leeuwenhoek kankerziekenhuis in Amsterdam en boegbeeld van de anti-tabaksbeweging noemt het inzetten van verslavingsartsen om mensen van het roken af te helpen "een pre".
"Je moet echt geschoold zijn voor dit werk en de meeste longartsen of cardiologen zijn dat niet", zegt De Kanter. "Stoppen-met-rokenpoli's zijn niet een dingetje dat je er even bij doet. Je zou willen dat dit overal gebeurt. Het zou niet van het toeval moeten afhangen of je met een tabaksverslaving bij een verslavingsarts terecht kunt."
Financiering
Het Wilhelmina Ziekenhuis en Verslavingszorg Nederland dragen voorlopig alle lasten. "Het ziekenhuis zorgt voor de faciliteiten zoals de werkruimtes en het registratiesysteem. Verslavingszorg Noord-Nederland zorgt vooral voor mensen."
"We zijn in gesprek met verschillende verzekeraars, in één geval op hun verzoek, maar er is nog niets definitiefs te zeggen over financiering van de poli door verzekeraars. En ook een subsidie van het ministerie van VWS is nog niet rond."