Spanje plant weer bossen, en de vervuilers betalen
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Spanje is op grote schaal bezig met het herstellen van bossen, die de afgelopen decennia zijn verdwenen door branden. Of simpelweg omdat ze werden omgehakt. Ook Nederlandse ondernemers plantten al honderdduizenden bomen. "Van alle kanten komen bedrijven naar ons toe met de vraag waar ze bomen kunnen neerzetten."
Het landschap dat grenst aan de bergen in het noorden van Spanje is winderig en koud. Korte struiken groeien tussen de pollen gras. Er ligt al vroege sneeuw op de bergen van de Cordillera Cantábrica. Toch is het monotone, kale landschap bedrieglijk.
Tussen de grassen staan honderden vierkante groene - polypropyleen - buizen die het Nederlandse bedrijf Land Life Company neerzette. In iedere koker staat dapper een boompje van nog geen vijftig centimeter. "Over een paar decennia staat hier dus een bos", glimt Sander Keulen, die de zakentak van Land Life leidt.
Ook in de Spaanse gemeente Cervera de Pisuerga is een nieuw bos aangelegd:
Het gaat snel. Alleen al in Spanje plantte het bedrijf afgelopen jaar 450.000 bomen. "We krijgen stukken gedegradeerd, uitgeput, land van lokale overheden. In ruil daarvoor zorgen wij voor de herbebossing. De CO2-rechten van de bomen verkopen we. Bedrijven betalen die nieuwe bossen."
Natuurlijk, het is een business model, erkent Keulen. Land Life verdient geld doordat onder meer banken, de olie-industrie of leasemaatschappijen betalen voor herbebossing. Want iets is er ook voor die bedrijven veranderd: "Zij vinden het belangrijk dat ze aan hun werknemers of klanten kunnen zeggen dat ze natuur herstellen. En zo bijdragen aan een beter klimaat."
"Het gaat razendsnel. Amper twee jaar geleden hoorden we nog dat ze het wel interessant vonden en erover na gingen denken. Maar nu komen de bedrijven van alle kanten naar ons toe met de vraag waar ze bomen kunnen planten. Het wordt nog druk de komende tijd."
Verderop in Spanje zijn andere natuurgroepen bezig met herbeplanting in door branden verwoeste gebieden. Het gaat niet alleen om bomen planten, zegt Bongui Ibarrondo. Hij is bezig met een groot project om met vrijwilligers 25 miljoen nieuwe eiken in Spanje neer te zetten.
Het gaat letterlijk door 25 miljoen eikeltjes in de grond te duwen, legt Ibarrondo over de telefoon uit. "Met al die mensen die bossen herstellen willen we echt een sociale beweging op gang brengen. Er zijn nu al duizenden vrijwilligers bij betrokken, mensen die echt iets doen."
"We zijn zo ondergedompeld in zaken die weinig met het echte leven te maken hebben. We moeten weer landen op aarde, een planeet die er niet al te best voorstaat. Door een boom te planten, keer je terug naar de natuur. Over een paar jaar kun je zien hoe de boom is gegroeid. Maar niet alleen jouw boom, ook het bos waarin die eik dan staat."
In het uitgeteerde landschap in de deelstaat Castillië en León zijn groepen mannen in gele overalls bezig bomen voor de Nederlandse opdrachtgevers te planten. Het gaat in hoog tempo. Tien soorten bomen worden door elkaar heen in de grond gezet om ervoor te zorgen dat het toekomstige bos gevarieerd zal zijn.
Bomen planten is een verzoening van de mens met de natuur die hij kapot maakte, beaamt Keulen. Land Life is nu actief op drie continenten. In 2019 zetten de Nederlandse onderneming een miljoen nieuwe bomen neer. Dit jaar zou het naar drie miljoen moeten gaan.
"We verliezen nog altijd per minuut 36 voetbalvelden aan bosgebied. We moeten heel hard aan de bak willen we dat herstellen. We zijn als mens bezig apparaten te ontwikkelen die CO2 uit de lucht halen. Maar een boom doet dat al uit zichzelf."
Land Life laat tegenwoordig ook bedrijven meedoen met de projecten. Afgelopen maand kwamen tientallen werknemers uit het Nederlandse bedrijfsleven naar Spanje - alleen maar om bomen te planten. Keulen zag dat ze behoorlijk vieze handen kregen, en uiteindelijk allemaal onder de modder zaten. "Je moet bedenken dat deze mensen een paar jaar eerder met elkaar gingen karten om aan teambuilding te werken. En nu kwamen ze bomen planten."
"Het was twee dagen lang een groot feest."