In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

OM Brabant verspreidt foto’s veroordeelden in jacht op crimineel geld

Justitie in Brabant gaat de hulp van het publiek inroepen bij het opsporen van geld en goederen van criminelen. Vanaf het nieuwe jaar zijn op televisie foto's en namen van veroordeelden te zien die hun met misdaad verdiende geld en goederen weigeren af te geven. Het Openbaar Ministerie in Brabant hoopt met de nieuwe aanpak miljoenen euro's in handen te krijgen.

Een (vakantie)huisje in het buitenland, geld op buitenlandse rekeningen of misschien een dure auto of luxe jacht. Ook nadat ze al veroordeeld zijn, doen sommige criminelen er alles aan om hun bezittingen uit handen van justitie te houden.

Bij sommige criminelen gaat het misschien over enkele duizenden euro's, maar bij anderen heb je het over tonnen of zelfs miljoenen.

Linda van den Oever van het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie maakt al langer jacht op deze bezittingen en heeft er een speerpunt van gemaakt om criminelen 'te plukken'. "Het is heel simpel: misdaad mag niet lonen", zegt Linda van den Oever van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant tegen Omroep Brabant.

"Wij weten dat criminelen eigenlijk maar één grote drijfveer hebben en dat is snel, veel en gemakkelijk geld verdienen. Bij sommige criminelen gaat het misschien over enkele duizenden euro's, maar bij anderen heb je het over tonnen of zelfs miljoenen. Dat geld willen wij terugkrijgen."

Hardere lijn

Als iemand wordt veroordeeld, kan een rechter bepalen dat het crimineel verdiende geld moet worden afgedragen aan de staat. Volgens het Openbaar Ministerie lappen veel veroordeelden dat nog aan hun laars. Om daar verandering in te brengen, is de opsporingsbevoegdheid van justitie uitgebreid.

Waar voorheen de naam en foto van een verdachte alleen naar buiten gebracht werd als hulpmiddel om diegene op te sporen, mag dat nu ook gedaan worden om crimineel verdiend geld te achterhalen. Het Openbaar Ministerie in Brabant is de eerste regio die gebruik maakt van de bevoegdheid. De verwachting is dat andere regio's zullen volgen.

"Er wordt een hardere lijn ingezet want het is niet vrijblijvend als je veroordeeld bent om geld terug te betalen", zegt Van den Oever. "Als een veroordeelde wil voorkomen dat hij of zij met naam en toenaam in de opsporingsprogramma's terechtkomt, dan is er maar één manier. Namelijk het crimineel verkregen geld terugbetalen."

Het OM in Brabant richt zich in eerste instantie op de top drie van criminelen die nog het meeste geld moeten terugbetalen. Het hoogste nog openstaande bedrag is bijna 11,5 miljoen euro. De andere twee moeten nog ruim 11 miljoen en bijna 2,5 miljoen betalen.

'Gaat heel ver'

Strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs vindt het een ingrijpende maatregel. "Een crimineel heeft zijn straf al gekregen en misschien al uitgezeten. Om hem daarna nog met foto's aan de schandpaal te nagelen, dat gaat heel ver", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Volgens Van der Kruijs heeft de politie al aardig wat bevoegdheden om mensen aan te pakken als ze niet willen betalen. "Ze kunnen tot drie jaar worden vastgezet en na die drie jaar staat de schuld nog steeds. Als iemand twee miljoen moet terugbetalen, dan gaat hij die echt wel betalen om uit de gevangenis te blijven." Hij vindt dat de politiek nog eens goed naar de bevoegdheid moet kijken.

Tiplijn uitgebreid

Naast de nieuwe manier om crimineel geld af te pakken, gaat justitie ook de tiplijn Meld Misdaad Anoniem uitbreiden om mensen te kunnen opsporen die nog niet zijn gepakt. Het Openbaar Ministerie roept mensen op om daar meldingen te doen van opvallende zaken.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een overval of inbraak, maar ook om geldzaken. Bijvoorbeeld als iemand ineens opvallend dure spullen koopt of als mensen met op het oog weinig inkomsten ineens een vakantiehuis in Spanje kopen.

Advertentie via Ster.nl