Een katholieke mis in een kerk in Peking die officieel is geregistreerd

Chinese pastor krijgt negen jaar cel, 'gelovigen steeds meer onderdrukt'

Een pastor van een kerkgemeenschap in China is veroordeeld tot negen jaar cel voor onder meer staatsondermijning. Wang Yi werd een jaar geleden opgepakt met een aantal andere leden van de Vroege Regen Verbondskerk. De meesten zijn sindsdien vrijgelaten.

De Vroege Regen Verbondskerk is een van de bekendste niet-geregistreerde protestantse kerken. De kerk heeft in de regio rond de stad Chengdu honderden leden en volgens de South China Morning Post kwamen er wekelijks zo'n 800 gelovigen bijeen op verscheidene locaties. Anders dan veel andere kerken opereert de Vroege Regen Verbondskerk niet in het geheim. Chengdu, in het binnenland van China, kent een levendige christelijke gemeenschap.

De Chinese wet schrijft voor dat gelovigen alleen mogen samenkomen in door de Communistische Partij toegestane, gereguleerde kerken. Maar ook geregistreerde kerken en geloofsgemeenschappen krijgen in China de laatste jaren te maken met steeds meer repressie. Gebedshuizen zijn gesloopt, kerken en moskeeën zijn gesloten. Tibetaanse kinderen mogen niet onderwezen worden in de boeddhistische leer en meer dan een miljoen moslims zijn vastgezet in kampen, volgens Peking gaat het om 'heropvoedingscentra'.

Bijbels en korans herschreven

"Wie niet onder de vlag van de Communistische Partij wil opereren, krijgt geen ruimte om het geloof te belijden", zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Peking ziet religies als het christendom en de islam als buitenlandse invloeden, die een bedreiging kunnen vormen voor de partij. Om die reden worden bijbels en korans nu ook herschreven, zo werd eerder door de autoriteiten bekendgemaakt. Kerken en moskeeën worden geacht de socialistische kernwaarden van de partij uit te dragen."

Volgens Den Daas hoopt Peking met de harde aanpak mensen angst in te boezemen en een voorbeeld te stellen. "Wie zijn of haar geloof niet onder de vlag van de partij wil belijden, moet daarvoor boeten."

Geen aanklacht, geen vonnis, niets over de verdediging, alleen een behoorlijk nietszeggende verklaring.

Advocaat van de familie

Wang Yi was een mensenrechtenactivist voordat hij pastor werd. In 2006 had hij een ontmoeting in het Witte Huis met de Amerikaanse president Bush. Hij was kritisch over de Chinese president Xi en organiseerde elk jaar op 4 juni een dienst om de slachtoffers van het bloedbad op het Tiananmenplein van 1989 te herdenken.

Een advocaat die de familie bijstaat, zegt tegen de South China Morning Post, een krant in Hongkong, dat er inhoudelijk niets is bekendgemaakt over de uitspraak tegen Wang Yi. "Geen aanklacht, geen vonnis, niets over de verdediging, alleen een behoorlijk nietszeggende verklaring."

Een woordvoerder van Amnesty International is eveneens geschokt. "Het vonnis maakt een lachertje van China's zogenaamde vrijheid van godsdienst. Wang Yi beleed slechts zijn godsdienst en kwam vreedzaam op voor de mensenrechten in China. Deze negen jaar cel is verschrikkelijk en onrechtvaardig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl