Kerst in Damascus
NOS Nieuws

Crisis en oorlog drukken stempel op Kerst in Syrië: 'Hoop dat iedereen terugkomt'

  • Daisy Mohr

  • Daisy Mohr

De smalle oude straten van de christelijke wijk Bab Touma in Damascus zijn versierd met kerstlichtjes. Op het marktplein staat een grote kerstboom en uit de speakers galmt Engelse en Arabische kerstmuziek. Bezoekers maken selfies en lachen. De kerstmarkt in de Syrische hoofdstad wordt bezocht door christenen en moslims.

Dat er in Syrië al sinds 2011 een oorlog woedt, is hier bijna niet te merken. Maar schijn bedriegt. De verwoestende oorlog, harde sancties uit het buitenland en uitgeputte economie hebben een grote impact op het kerstfeest.

Taartenbakker Osama Taref merkt het in zijn winkel. De crisis en de gevolgen van de oorlog domineren het feest:

'Als je geld hebt, moet je een kersttaart kopen'

"Mensen kunnen nog maar moeilijk hun kerstinkopen doen", vertelt Osama Taref. Hij runt samen met zijn vader en broers een taarten- en kerstwinkel in de Christelijke wijk. "Door de enorme inflatie hebben burgers steeds minder te besteden."

De waarde van het Syrische pond is sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 teruggebracht naar een tiende van de oorspronkelijke waarde. En dat stopt niet: vorig jaar rond deze tijd betaalde je 500 Syrische pond voor 1 dollar, nu is dat al bijna het dubbele.

'Familie van Australië tot Zweden'

De oorlog heeft er ook toe geleid dat families uit elkaar zijn gerukt. Tien jaar geleden brachten veel families de Kerst nog samen door, maar dat is verleden tijd.

"Ik heb familie in Amerika, Australië, Zweden en Dubai", zegt Osama. "Het is een beetje triest, iedereen zou met Kerst op één plek samen moeten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl