Internationale kritiek op 'schijnproces' na doodstraffen voor moord op Khashoggi
Internationaal is kritisch gereageerd op de rechtsgang rond de moord op journalist Jamal Khashoggi. Vandaag werden vijf mensen in Saudi-Arabië schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Amnesty International spreekt van een "schijnvertoning die gerechtigheid noch waarheid oplevert".
De verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, noemt de vonnissen "te onrechtmatig om te worden geaccepteerd". Ook de uitgever van The Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi columns schreef, zegt teleurgesteld te zijn over de uitkomst. Bestuursvoorzitter Fred Ryan schrijft dat de gang van zaken doet vermoeden dat een "schijnproces" heeft plaatsgevonden.
Mensenrechtenexpert Agnès Callamard, die de moord voor de Verenigde Naties onderzocht, spreekt in een serie tweets van een "aanfluiting" en stelde dat degenen achter de misdaad "nauwelijks door het onderzoek en de rechtszaak zijn aangeraakt".
Christophe Deloire, secretaris-generaal van Verslaggevers zonder Grenzen, zegt dat de veroordelingen kunnen worden gezien als een manier om getuigen "voor altijd het zwijgen op te leggen".
Ook Turkije, het land waar de moord plaatsvond, zegt dat rechtszaak niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Zo is het lichaam van Khashoggi nog altijd niet teruggevonden en is nog steeds niet duidelijk wie de opdracht tot de moord gaf.
De zoon van Khashoggi, Salah, liet op Twitter weten juist tevreden te zijn en dankte de Saudische rechterlijke macht voor een snelle rechtszaak. Een hoge Amerikaanse functionaris sprak van een "belangrijke stap" en moedigde Saudi-Arabië aan door te gaan met een eerlijk en transparant proces.
Moord in consulaat
Khashoggi werd vorig jaar oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Hij was daar om papierwerk in orde te maken voor zijn aanstaande huwelijk. Er werd nooit meer iets van hem vernomen.
Later bleek dat hij vermoedelijk is vermoord door een Saudisch doodseskader dat de journalist opwachtte. Zijn lichaam zou in stukken zijn gesneden.
Khashoggi stond bekend als een fel criticus van de Saudische kroonprins Mohammed, die door westerse regeringen en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord. De kroonprins ontkent de opdracht te hebben gegeven voor de moord, maar heeft er wel de verantwoordelijkheid voor genomen.
In een interview sprak Mohammed bin Salman van een "gruwelijke misdaad":
In totaal stonden elf mensen terecht. Naast de vijf terdoodveroordeelden werden drie personen schuldig bevonden aan het verhullen van de moord. Zijn kregen samen 24 jaar celstraf.
Alle veroordeelden kunnen nog in beroep gaan. Onder de mensen die werden vrijgesproken is Saud al-Qahtani, een topadviseur van de kroonprins die door de VS met de moordoperatie in verband wordt gebracht.