Patrik Schick heeft RB Leipzig op voorsprong gezet

Leipzig naar kop in Bundesliga, ook ruime zege Bayern en Dortmund

Red Bull Leipzig heeft door een 3-0 overwinning bij Fortuna Düsseldorf de leiding in de Bundesliga overgenomen van Borussia Mönchengladbach. De gepasseerde koploper gaat zondag op bezoek bij VfL Wolfsburg.

Bayern klom dankzij een 6-1 zege op Werder Bremen naar de vierde plaats op de ranglijst, net achter Borussia Dortmund, dat bij FSV Mainz met 4-0 won.

Overwicht Leipzig

Leipzig kwam al snel op voorsprong door Patrik Schick, die uit een voorzet van Konrad Laimer scoorde. De bezoekers verzuimden daarna ondanks een overwicht door te drukken en kwamen vlak voor de pauze goed weg toen Dawid Kownacki de paal raakte.

Na de rust verdubbelde Timo Werner de marge met een penalty, die was gegeven vanwege een ongelukkige handsbal van Kaan Ayhan. Het was voor de spits, die ook enkele kansen verprutste, al zijn zestiende competitiedoelpunt dit seizoen.

Een kwartier voor tijd zorgde Nordi Mukiele voor 0-3. Hij kopte raak na een vlotte aanval, al ging doelman Zackary Steffen daarbij niet vrijuit.

Drie keer Coutinho

Drie dagen na de groepsfase van de Champions League met de zesde zege op rij te hebben afgesloten, wist Bayern München ook in de Bundesliga weer eens te winnen. Na twee achtereenvolgende competitienederlagen was het thuis met 6-1 te sterk voor Werder Bremen.

Milot Rashica knalde Werder halverwege de eerste helft naar een voorsprong, maar Bayern, dat al een paar kansen had laten liggen, stelde nog net voor de rust orde op zaken. Philippe Coutinho had in de 45ste minuut op aangeven van Serge Gnabry de bal voor het intikken en nam in de blessuretijd de assist voor de 2-1 van Robert Lewandowski voor zijn rekening.

De 3-1 van Philippe Coutinho in de maak

Kort na de pauze was Rashica dicht bij 2-2, maar hij faalde in de afronding. Coutinho wist halverwege de tweede helft wel - nu met een subtiel lobje - opnieuw te scoren.

Vervolgens tilde Bayern tussen de 72ste en 78ste minuut de eindstand naar 6-1 dankzij Lewandowski, die de topscorerslijst nu aanvoert met achttien doelpunten, Thomas Müller en Coutinho met zijn derde van de middag.

Dortmunt probleemloos

Borussia Dortmund had weinig problemen met Mainz, maar het overwicht leverde voor rust maar één doelpunt op. Na een halfuur was Marco Reus succesvol met een uithaal.

In de tweede helft drongen de gastheren even aan, maar na goals van Jadon Sancho en Thorgan Hazard was twintig minuten voor tijd het verzet gebroken. Nico Schulz zorgde voor het slotakkoord: 0-4.

Leverkusen onderuit bij Köln

Peter Bosz leed met Bayer Leverkusen een pijnlijke 2-0 nederlaag bij hekkensluiter FC Köln, dat daarmee de laatste plaats kon overdoen aan SC Paderborn, hoewel die ploeg wel een punt pakte tegen Union Berlin (1-1).

Leverkusen stond bij het eindsignaal met nog maar negen man op het veld. Halverwege de tweede helft incasseerde Aleksandar Dragovic - bij een 0-0 stand nog - zijn tweede gele kaart en kort na de 1-0 kon invaller Leon Bailey inrukken na een klap in het gezicht van voormalig PEC Zwolle-speler Kingsley Ehizibue.

SC Freiburg ging ook onderuit - 1-0 bij Hertha BSC, waar Karim Rekik en Javairô Dilrosun in de basis stonden - en zag eveneens Bayern op de ranglijst passeren.