Klimaatprotest Schiphol Plaza voorbij, 26 arrestaties
Op Schiphol is de marechaussee de hele middag bezig geweest om een einde te maken aan een klimaatprotest op Schiphol Plaza. Een paar honderd mensen van Greenpeace en Extinction Rebellion hielden vanaf 11.00 uur een protestmanifestatie in het winkelcentrum. Aan het begin van de middag begon de marechaussee met de ontruiming van Schiphol Plaza.
Rond 18.30 uur waren alle demonstranten verwijderd. 26 mensen zijn aangehouden, een persoon zit volgens Greenpeace nog vast.
Aanvankelijk gebeurde het afvoeren met zachte hand, daarna werden mensen onder bedreiging van de wapenstok weggevoerd en soms ook weggedragen:
Tientallen activisten weigerden het winkelcentrum te verlaten. Diegenen die niet uit eigen beweging vertrokken, werden door de marechaussee afgevoerd. Over het algemeen ging dat in een gemoedelijke sfeer, zei verslaggever Marc Hamer op Radio 1.
Een twintigtal activisten had zich vastgeketend aan palen. Zij zijn door een speciale eenheid van de marechaussee weggehaald.
Buiten ging het protest nog een paar uur door, op een door de gemeente aangewezen plek. De sfeer was vrolijk en een paar mensen van de bereden politie hielden een oogje in het zeil. Inmiddels is iedereen naar huis, meldt Greenpeace halverwege de avond. Morgen wordt vanaf 12.00 uur opnieuw gedemonstreerd voor Schiphol Plaza.
Grondrecht
"Greenpeace had de demonstratie vooraf aangemeld bij de gemeente Haarlemmermeer", zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente stelde als voorwaarde dat er niet binnen zou worden gedemonstreerd.
"Demonstreren is een grondrecht, dat vinden wij ook", aldus de woordvoerder. "Maar we wilden niet dat er binnen in Schiphol Plaza zou worden gedemonstreerd in verband met de veiligheid van de reizigers, medewerkers en de demonstranten zelf. Die veiligheid zouden we niet kunnen waarborgen."
Toen er toch demonstranten naar binnen gingen, is er volgens de woordvoerder eerst met hen gesproken en zijn ze gemaand te vertrekken. Toen dat geen effect had is er ingegrepen.
Bussen
De burgemeester van Haarlemmermeer had een noodbevel afgekondigd zodat de demonstranten vervoerd konden worden. Ze zijn met bussen afgevoerd naar Krommenie en Santpoort en hebben voor vandaag en morgen een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor Schiphol. Ook zouden sommigen naar het station in Uitgeest zijn gebracht.
Volgens Greenpeace werd daarmee het recht op protest geschonden. "Dit zijn vreedzame mensen, die vreedzaam protesteren, die zich heel erg zorgen maken over de klimaatcrisis en dat moet gewoon kunnen", aldus Dewi Zloch van de milieuorganisatie.
Ook volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International ging de burgemeester vandaag haar boekje te buiten. Het optreden van de ME was volgens Amnesty wel correct.
Greenpeace zegt dat de luchthaven in de discussie rond klimaatverandering buiten schot blijft. "We zitten midden in een klimaatcrisis, maar grote vervuiler Schiphol krijgt ruim baan om door te groeien en nóg meer te vervuilen", aldus de website van de milieuorganisatie.
De actievoerders vinden dat er vooral op de korte afstand minder gevlogen moet worden, zeker als de trein een goed alternatief biedt. Ook eisen ze dat de plannen voor vliegveld Lelystad in de koelkast gaan.
Een derde eis is dat er een "realistische prijs" wordt gevraagd voor een vliegticket. Op dit moment wordt er geen btw geheven op kerosine, de brandstof van vliegtuigen.
Vliegverkeer
Greenpeace hing vanochtend op verschillende plekken spandoeken op om de actie kracht bij te zetten. Een groot deel van de spandoeken buiten is alweer verwijderd, meldt NH Nieuws. Binnen hangen nog wel spandoeken.
Volgens Schiphol heeft het vliegverkeer geen hinder van de klimaatactie. Passagiers kunnen gewoon doorlopen.